НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЕВРОПЕИАДА` 2013
- Бабо Димитро, ти на предните избори май беше нещо болнава, ама гласува ли?
- Гласувах, Гончо не, ами ... Че то каква е старешката болест, колко е от тука до училището, човек и умрял да е, пак ще иде, ако му стиска.
- Ами за кого пусна глас?
- За БСП-то, то е ясно, за наште! Че то аз, ако не беше ТКЗС-то, щях ли да стана човек, Гонч-о-о, пък другите да говорят квот щат!
- Тъй, тъй ... и пак за тях ..., с номер 49, демек.
- Как 49 бе, май друг беше?
- Не е друг, този е номерът и ако си го забравила, да ти го напиша тука на едно жълто книжле, да си го стискаш в ръка като ти дадат бюлетината. Че тя била обща, колкото едно руло тоалетна хартия, има да четеш ... А така ще си отвориш направо на номера, ще сложиш накриво едно кръстче вътре в прозорчето срещу номер 49 и толкоз.
- Ох, добре, че мина да ми кажеш, че аз каквато съм станала извеята, имаше да се ровя с кьоравите си очи и кой знай ква щях да я направя. Ох, добре че намина, Гончо-о-о!
- И Гончо отминава със ситна стъпка надолу из махалата на Н-ското село. Ето го до плета, че бори
Така ще изглеждат нещата в деня на изборите 12 май 2013 г., според нашия читател, приятел и автор Туко Рамирез Ел Команданте. Имате реалната възможност да го опровергаете, читатели на „Морски вестник”!
троскота бай Ставри, стар политикан и окат мъж на добри години.
- Лека работа, бай Ставре! Да те питам нещо, ти ги разбираш тези работи и сигур ще можеш да ми кажеш. Ти, като окат човек и дето знаеш кво е това политиката, за кого ще ме посъветваш да гласувам тази неделя!
- Как за кого бе, Гоне, за Иван Костовата, то се знае! Че нали той ги махна ТКЗС-тата и се видяхме с малко земица на ръце, като едно време бащите си. Аз от мойте седемнайсе декара тази година имам 500 лева рента, малко ли е? За толкова текезесарски години дали съм видял и наполовината файда?
- Прав си, за Костов ще е най-добре, с № 49 от бюлетината.
- Защо 49 бе, друго не беше ли?
- Не се излагай, бай Ставри, аз те имам за умен човек, ами не ги ли чуваш всяка вечер по телезизора, № 49 е Костов и да не се изложиш, да намажи някой друг вместо него от твоя глас. Ако ще го забравиш, дай да ти го запиша на това жълтото лисче, с лепенка от едната страна, да си го лепнеш отвътре на портфейла!
- То аз портофел отдавна нямам, за кво мий, сложа пет лева от пенсийката в джеба като ходя до магазина, за хляб, за едно друго и те се свършат за миг, за кво мий портофел. Ама ще си я сложа в джеба на новите гащи, дето ще си ги обуя като за изборите. Хей, главо глупава, каква щях да я направя, ама нейсе...
И Гончо пак заситня нанадолу, към другия край на селото.
Агитация ли, гласокупуване и продаване ли, застъпници по изборните секции ли? Че защо ви са, като от пет милиона електорат един милион се е изнесъл в чужбина, а от другите половината са от тази стока. Оправни хора трябват, да им кажат, да ги подсетят, че и БСП-то, и Иван Костов, че и другите ще харосат само ако избирателите гласуват с № ... Ясен ли ви е сега номерът?
Бай ЯНКО

P.S.
Мене ако питате, купуването и продаването на гласове е бошлаф работа!