НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 АВТОРСКА ИЗЛОЖБА НА САШО АНАСТАСОВ В КЪЩА МУЗЕЙ „ГЕОРГИ ВЕЛЧЕВ”
Снощи в Къщата музей „Георги Велчев” във Варна бе открита самостоятелната авторска изложба на художника Сашо Анастасов.
Много изложби е показвал Сашо през творческото си развитие и всичките са добре обмислени, цялостни и съдържателни, каза днес пред журналисти изкуствоведът Румен Серафимов, директор на Къща музей „Г. Велчев” - Варна. С идването си в морския град през осемдесетте години на миналия век Сашо Анастасов внася една по-различна култура в изкуството със своите звучни и многоцветни, абстрактни и интелектуални творби, продължава представянето на гостуващия художник изкуствоведът. Стилът на Анастасов, който е изявен художник не само в нашия град, е абстрактен експресионизъм. И картините от новата му изложба също доказват последователността на автора, неговата принципност и чувствителност. Търси винаги цялостната линия, завършва цикъла като в стих. През последните няколко години авторът заобиква черно-бялото като цветове на художествено изразяване. В черно, бяло и сиво са всички картини от изложбата в музея, плюс малка инсталация с въглени, посветена на Марк Шагал.
Сашо Анастасов пише и поезия, за която познавачи говорят, че е другата му сила, стихия и начин на живот. Първата книга издава преди 20 години, а днес представя новата си стихосбирка. Тя и сериграфията в черно бяло ще ви създадат интелектуален комфорт, едно различно усещане за изобразително изкуство и писано слово.
Музеят „Георги Велчев” е за мен храм. До моретата на нашите велики класици да подредя моите абстрактни морета е велика чест, за което благодаря на Румен Серафимов и приятелите, каза художникът.
Светла ТУХЧИЕВА