НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОТ БОДРУМ ДО КОС И ОБРАТНО С ФЕРИБОТ ЗА
ЕДИН ДЕН И ЗА 18 ЕВРО

Това е екскурзията, за която близо 80 на сто от българите, дошли на почивка в турския курорт Бодрум, се записват. И това е съвсем логично – толкова изгодна цена за екскурзия до известен гръцки остров няма да ви предложат никъде другаде. А и какво по-хубаво от това да съчетаете почивката в Турция с еднодневна екскурзия до Гърция, още повече, че не са толкова много нашите сънародници, които могат да си позволят екскурзионно летуване специално на остров Кос. Всъщност, основната част от екскурзиантите за Кос не са българи, а холандци, германци, французи, руснаци, поляци, румънци и какви ли не още. Такива се и екскурзиантите от Кос за Бодрум.
Затова линията Бодрум – Кос се поддържа както от турски, така и от гръцки пътнически кораби и малки фериботи. В пристанището на Кос те застават и отплават от един и същ пътнически терминал (да го наречем морска гара), но в Бодрум има два специализирани терминала – отделно за турските и за гръцките. Пътуванията обикновено са организирани от този туроператор, който ви е организирал почивката, но нищо не ви пречи да осъществите това пътуване и напълно самостоятелно. Ако си закупите билет от съответния терминал, той ще ви струва 17 евро, а ако заплатите на туроператора – 18 евро. Разликата от 1 евро туроператорът взема, за да покрие транспортните разходи за осигуряването на вашето навременно пристигане от съответния хотел до конкретния пътнически терминал на пристанището в Бодрум. И тъй като напускате, макар и временно, за ден, територията на Република Турция, вие преминавате през всички процедури – паспортен и митнически контрол (рентген, метален детектор), но в интерес на истината, това не отнема много време. Улеснение за българския турист е това, че е от държава – член на Европейския съюз и не му е необходима виза за влизане в Гърция.
Разстоянието между пристанищата на Бодрум и Кос е около четири морски мили, които се изминават в зависимост от типа кораб и от състоянието на морето за времето от 20 минути до час и половина. Най-бързи са пътническите кораби тип „Комета” (ехо от СССР) и тип „летящи котки” (каквито за кратко време имахме в България с имената „Ахинора” и „Евридика”). Най-бавни са обикновените малки моторни фериботи, които пренасят пътници и леки автомобили. На нас ни се падна точно такъв: ASIM KAPTAN, който може да приеме на борда си до 205 пътника и до четири леки автомобила. Разстоянието от Кос до Бодрум при чудесно време преодоляхме за около час и десет минути, а на връщане – за около час и двадесет минути при малко по-лошо време.
Пътническият терминал на Кос е устроен почти в самото начало на разкошния малък залив. Това улеснява бързоходните кораби, но създава малък проблем за малките фериботи. Тъй като последните задължително застават на котва и на кърма – за да може кърмовата платформа да застане на точно определеното място на брега и да разтовари или съответно да натовари превозваните леки автомобили. А и за пътниците друг трап няма. Това кара капитаните на малките фериботи да маневрират така, че да хвърлят котва буквално пред отсрещния бряг и да разстелят котвената си верига по цялото протежение на входа на залива. Точно това е и проблемът – ако предстои влизането на бързоходен кораб, яхта или друг гръцки кораб, турският ферибот изчаква влизането и едва тогава може да започне обирането на котвената верига и вдигането на котвата. Бял кахър, общо взето!
Другата деликатна особеност в гръцко-турските отношения е, че групите от Турция нямат право на турски екскурзовод при посещението на забележителностите в Кос. Предполагам, че турците са предприели същите мерки в Бодрум. Така или иначе, при малко по-настойчиво предварително ровене в интернет, всеки може да се справи и сам, защото Кос наистина предлага интересни за посещения места, но те не са чак толкова много, за да ви затруднят с предварителното опознаване. Това ще ви е от полза, защото и тук, както на много други подобни места в Гърция, повечето информационни табели съдържат текстове само на гръцки език.
Иначе животът в Кос с нищо не напомня за кризата в Гърция. Малките и тесни улици са оживени най-вече с мотори, но има и предостатъчно леки автомобили, ТИР-ове и автобуси. За тази цел на входа на залива има обособен горивен терминал, на който постоянно има по един пристанал танкер-бункеровчик, а на пирса – няколко цистерни, които директно приемат доставеното гориво от кораба. Кафенетата са пълни с местни хора и с туристи, а повечето от уличките, които „слизат” към пристанището, са оформени като малки пазари с магазинчета най-вече със сувенири.
Рибарските корабчета непрекъснато сноват навън и навътре в залива, а яхтсмените, които са избрали тази част от остров Кос като място за домуване или за временно пребиваване на яхтите си, полека-лека вършат нещо по стягането им. Малки момчета мятат въдици, а техни по-големи батковци и какички, заедно с туристи, са на градския плаж. И забележете – никъде (ама наистина никъде!) няма да видите чайка, гларус или нещо подобно! (Няма ги и в Бодрум!). Спокойствие лъха отвсякъде, заедно с променящия посоката си крайбрежен бриз. Без да бързат, строителни работници оформят инфраструктурата около поредния туристически обект – руини от съответния период, свързани със съответната легенда от древногръцки, римски, византийски или рицарски времена. За турските времена достатъчно красноречиво напомнят двете джамии в центъра, но те не са туристически обекти. Не само те се пренебрегнати, една от най-забележителните сгради от римско време в центъра на Кос (тази с часовниковата кула) вместо музей е приела част от кметството и полицейския участък - на остров сме все пак, територията е ограничена, а който много се интересува от история – крепостта (замъкът) на рицарите, обявили се за последователи на Св. Йоан (затова наречени йоанити) е на другата страна на крайбрежната улица!
А иначе, ако искате – вярвайте, ако искате – не, но според местните предания най-старото дърво на Кос е посадено лично от Хипократ и то е оцеляло и до днес. Можете да се опитате и да го фотографирате, но успех ще имате само с видеокамера – голямо, клонато и чепато е дървото, трудно се вмества в един кадър. Не е известно дали турците са повярвали на това предание, но те практично са построили от едната страна на дървото джамия, а от другата – чешма. На острова времената са топли, добре е било да има къде правоверните да се разхладят, да поседнат на сянка.
Иначе над Североизточната кула на крепостта, която се извисява над входа на залива в град Кос, плющят знамената на Гърция и на Европейския съюз. Долу, под кулата, вдясно поддържа готовност катер на Бреговата охрана на Гърция, а в ляво – патрулен катер от Военноморските сили на Гърция. Периодично, може би график, те последователно обикалят остров Кос. От кого го пазят и как ще го опазят, те си знаят. В това отношение гърците продължават да бъдат подозрителни спрямо поведението на турците, но пък когато става въпрос за взаимно изгоден бизнес, и двете страни демонстрират конструктивно взаимодействие и сътрудничество. От което определено печелят добре!
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки автора
Бодрум - Кос - Варна
Морската гара на град Кос. Пристигнала е поредната „летяща котка” от Бодрум.
Пътниците нямат търпение да слязат от малкия ферибот, но не могат преди кърмовата клапа да е застанала върху точно определеното място на терминала.
Фериботите, които сутринта превозват туристите от Бодрум до Кос, остават тук и ги очакват за обратния курс в късния следобед.
Отдалече виждаме, че тази хубава яхта се казва „Минка” (MINKA). Звучи съвсем като българско име, но се оказва, че е от Саутхямптън и (уви!) няма нищо общо с България...
Ако искате – вярвайте, ако искате – не, но според местните предания най-старото дърво на Кос е посадено лично от Хипократ и то е оцеляло и до днес. Стволовете на тези три негови части всяка година се обработват със специални препарати за удължаване на живота им.
Една от най-забележителните сгради от римско време в центъра на Кос (тази с часовниковата кула) вместо музей е приела част от кметството и ...
... и полицейския участък.
Новото строителство и бизнесът с цветя на остров Кос не се влияят чак толкова от кризата в Гърция.
Над Североизточната кула на крепостта, която се извисява над входа на залива в град Кос, плющят знамената на Гърция и на Европейския съюз.
Катер на Бреговата охрана на Гърция поддържа готовност за незабавно излизане на море на специално място, встрани от входа на залива.
Дежурният патрулен катер от Военноморските сили на Гърция вече е припалил двигателите преди да излезе на море.