НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ХОАКИН СОРОЛА И БАСТИДА: МОРЕТО И ЧОВЕКЪТ – НЕДЕЛИМА ДВОИЦА
Хоакин Сорола и Бастида е роден на 27 февруари през 1863 г. във Валенсия. На две годинки остава сирак. Родителите му умират от холера. Той и по-малката му сестра Конча са отгледани от леля им и вуйчо им. Естествено, опитите да стане ковач като вуйчо си, се провалят и още на 9 години Хоакин започва да учи рисуване. На 16 години постъпва в „Сан Карлос” - школата по изящни изкуства в родния му град. Рисува прекрасните плажове на Валенсия, наслаждаващите се на природата хора - предимно жени, къпещите се в морето деца, сцени от живота на рибарите, етюди, портрети. По уникален начин предава нюансите на Средиземно море и движенията на човешкото тяло. Творбите му са наситени с ярка светлина.
На 18 години посещава Мадрид и прекарва месеци наред в музея „Прадо”. Особено го впечатлява Диего Веласкес, който завинаги променя концепцията му за изкуството и дава отпечатък върху по-нататъшния му начин на рисуване. Оказва се достоен за учителя си, защото днес в същия музей се намират много от картините му. 
През 1884 г. Хоакин Сорола заминава за  Рим, където изучава класическо изобразително изкуство, а през следващата година посещава Париж, който го омагьосва с артистичната си атмосфера, с изобилието от стилове и творци. Художникът е особено впечатлен от импресионистите ...

Пълният текст на статията на Силвия НИКОЛАЙ-КОЛЕВА можете да прочетете (в PDF-формат) в рубриката „Галерия” на раздела „Морски изследвания”