НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЩЕ ИМА ЛИ ТРЕТИ ЖИВОТ ЗА 65-ГОДИШНИЯ
ПРИСТАНИЩЕН ВЛЕКАЧ „ГРИГОР ЧОЧЕВ”?

Пристанищният влекач „Григор Чочев” (в по-стари източници Григор Чочов) е построен преди 65 години: през 1948 г. в държавната корабостроителница във Варна. Корпусът му е композитна конструкция: основните детайли са от метал, а обшивката – от дърво. Според Регистровата книга на морските кораби на Българския корабен регистър (БКР) от 1977 – 1978 г. максималната му дължина е 24,12 метра, широчината – 6,32 метра, газенето – 2,80 метра. Двигателят му е дизелов - „Бурмайстер и Вайн”, произведен в Дания през 1946 г., с мощност 240 к.с. при 375 оборота в минута. Влекачът е собственост на Пристанищен комплекс Бургас.
Малко известна подробност от биографията на кораба успях да открия в Държавния архив във Варна, където документално е регистрирано, че „Григор Чочов” (така е записан) от 2 февруари 1949 г. до 18 април 1949 г. служи в Пристанище Варна като пилотски катер. Всичките му плавания са от Варна до т.н. Точка 3 (пред Шабла), където българските пилоти са посрещали пристигащите кораби, за да ги водят по безопасния фарватер (заради все още съществуващата минна опасност след Втората световна война). Това е фиксирано в Книгата за движението на корабите във Варненското пристанище (пристигащи и заминаващи) на Корабоплавателния и пристанищен надзор на Областното пристанищно управление във Варна (фонд 162). Фиксирано е и отписването на кораба поради прехвърлянето му в Бургас.
В Регистровата книга за морските кораби на БКР за 1980 г. данни за „Григор Чочев” липсват. Няма данни и в Регистровата книга на БКР за 1991 г. Но в Регистровата книга на БКР за 1998 г. откриваме „РК-44” (Риболовен кораб 44) с пояснението – бивш „Григор Чочев”. Тук срещаме и важното пояснение, че последният регистров преглед на кораба за клас е направен на 4 юли 1992 г. Следователно, в периода 1979 до 1991 г. пристанищният буксир, бракуван, е очаквал своето съживяване. Неговият нов собственик е риболовна фирма от Созопол. В конструктивните характеристики на кораба има настъпили промени. Станал е малко по-къс – 23,59 метра, но в замяна на това – малко по-широк – 6,38 метра. Драстично е намалено газенето му – от 2,80 на 1,98 метра, а е повишен летният му надводен борд – от 300 на 1100 мм. Двигателят му е друг – вече е популярният съветски дизел 3Д12А (произведен през 1982 г.) с мощност 300 к.с. при 1500 оборота в минута.
Няма информация за това кога приключва вторият живот на някогашния пристанищен влекач. Но той не отплава в небитието. Има нов собственик, който има желанието да даде трети живот на кораба – ветеран. Засега някогашният неуморен влекач има все още твърде незавършен вид в Бургас, но работите продължават и скоро красивите обводи на корпуса вече личат добре. Нищо чудно (и дано!) 65-годишният кораб скоро да се върне отново на море, вече като част от голямата флотилия от туристически плавателни съдове за развлечения.
Темата за „Григор Чочев” ви представяме със съдействието на корабния агент Димчо Пишманов от Бургас – приятел, читател и автор на „Морски вестник”. Той не само нарисува много удачно пристанищния влекач, но и ни предостави снимки с неговото „актуално състояние”. Очакваме спомените и разказите и на други наши читатели по темата.
Атанас ПАНАЙОТОВ,
доктор по история
Факсимиле от документ за първото плаване на „Григор Чочев” от Варна до Точка 3 - пред Шабла).
Факсимиле от документ за едно от следващите плавания на „Григор Чочев” (12 февруари 1949 г.)
Факсимиле от документ за последното плаване на „Григор Чочев” от Варна до Точка 3 (18 април 1949 г.)
Факсимиле от документ за прехвърлянето на „Григор Чочев” от Варна в Бургас.
Пристанищният влекач „Григор Чочев” в Бургас. Снимката е от дигиталния архив на „Морски вестник”.
Пристанищният влекач „Григор Чочев” на ход. Художник: Димчо Пишманов
Някогашният „Григор Чочев” днес – поглед от носа към кърмата (ляв борд). Снимка Димчо ПИШМАНОВ
Някогашният „Григор Чочев” днес – поглед от носа към кърмата (десен борд). Снимка Димчо ПИШМАНОВ
Някогашният „Григор Чочев” днес – поглед от страни (ляв борд). Добре се виждат класическите обводи на корпуса. Снимка Димчо ПИШМАНОВ