НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „НОЩ НА МУЗЕИТЕ” ВЪВ ВОЕННОМОРСКИЯ МУЗЕЙ
За втора поредна година Военноморският музей, филиал на Националния военноисторически музей, ще се включи в начинанието „Нощта на музеите”, като отвори врати за безплатни посещения на 18 май (събота) от 18 до 24 часа. Програмата стартира в 18.30 ч. с концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили.
От 19.30 ч. до 20.00 ч. ще бъдат представени резултатите от конкурса за изработка на корабни модели „За да има море и утре”, организиран от Военноморския музей съвместно с „Поддържане чистотата на морските води” АД. Отборите финалисти ще бъдат наградени, а всички модели ще бъдат изложени в парковата експозиция на музея.
В „Училището за моряци” между 20.00  и 21.00 ч. членовете на „Клуб миноносец „Дръзки” ще учат малки и големи да връзват морски възли, да мятат хвъргало и да подават светлинна и флажна сигнализация. В залата за временни изложби от 22.00 ч. ще бъде прожектиран документалният филм „Спасеният град” на режисьора Явор Бобев, по сценарий на Матей Тодоров, с участието на Симеон Лютаков. Филмът е създаден по действителен случай от морската ни история. По време на Втората световна война капитанът и част от екипажа на българския параход „Мария Луиза” с цената на своя живот спасяват от разрушения гръцкия пристанищен град Пирея.
Част от документите и снимките, използвани за създаването на лентата, са от фонда на Военноморския музей. Това е първото публично представяне на филма след премиерата му през миналата година.
До полунощ посетителите ще могат да разгледат постоянната експозиция на музея, както и временната изложба „Българската морска идея и Български народен морски сговор”, открита само преди няколко дни.
Тази година „Нощта на музеите” във Военноморския музей се организира със съдействието на Сдружение „Национален морски
Участниците в конкурса за изработка на корабни модели „За да има море и утре” употребяват само отпадъчни материали при изработката на корабни модели - в случая: използвани пластмасови бутилки от минерална вода. С това те се присъединяват към всички, които искат нашето море да остане чисто и за следващите поколения.
музей”, „Клуб миноносец „Дръзки”, „Поддържане чистотата на морските води” АД, командването на ВМС, English academy.
С интересна и разнообразна програма в Нощта на музеите се включва цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей:

Национален военноисторически музей - София
- Изложба „Измерения на храбростта”
- Концерт на Гвардейския представителен духов оркестър - 19.00 ч.
- Изработване на 3D модели на български забележителности

Филиал Парк-музей на бойната дружба 1444 г. „Владислав Варненчик“ - Варна
- Откриване на  изложба „С обувката на средновековния воин“ - 16.00 ч.
- Парк-музеят „Владислав Варненчик“ предизвиква своите гости да се облекат като рицари и да проверят колко тежи рицарският меч
- За най-малките - „Приказки за рицари“

Филиал Музей на авиацията - Пловдив
- Музеят се включва в инициативата от 18.00 до 21.00 часа.
- Свободен достъп до пилотските кабини на вертолет Ми-2, самолетите Ан-2,  Ан-24 и МиГ-21УМ
- С ретро автомобили до Музея на авиацията. Безплатно превозване на граждани от паркинга пред хотел „Тримонциум” в Пловдив от 18.00 ч. до музея.
- Статичен показ на ретро коли от автомобилен клуб „Ретро” и екипажи от автомобилен клуб „Тракод” - Одрин.

Съвместна публикация на morskivestnik.com и morskimusey-bg.com
Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК