НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ХРИСТИЯНСТВОТО В СТРАНДЖА
Древната планина Странджа започва от протока Форос и завършва с т.н. Белградска гора край Констанинопол. Може би и за това, втората публична проява на Сдружение „Черноморска Странджа” привлича внимание. Тя е посветена на християнството в Странджа и се организира от Сдружение „Черноморска Странджа”- Ахтопол, съобщиха от Програмно-координационния център за научни изследвания - ЕКОПАН.
С провеждането й, неправителствената организация показва последователност в своята основна цел: да опазва, съхранява, развива и популяризира културно-историческото наследство на територията и акваторията на България.
Избраната тема, ще събере в Ахтопол учени и специалисти, като: проф. Иван Илчев, проф. Пламен Павлов, проф. Светлозар Елдъров, доц. Диляна Ботева, Архимандрит Йеротей, музейни работници и приятели на Странджа.
По този повод, инж. Петър Кънев - председател на УС на Сдружение „Черноморска Странджа” заяви: „Ние сме последователни в своята мисия  - да популяризираме културно-историческото наследство на Странджанското Черноморско крайбрежие. Работим за създаването на условия за развитието на културния живот, археологията, историята и специализирания туризъм в Странджанския край. Неговата великолепна крайбрежна ивица и шелфа й, в близко бъдеще ще донесат много изненадващи открития”.
Втората публична проява на сдружението се открива на 30 май 2013 г. в Ахтопол. Тя ще включва кръгла маса по обявената тема, представяне на обновена експозиция „История на котвата” и посещение на нос Св. Яни (Свети Йоан Продром). Очаква се в работата й да вземат участие и кметове от черноморските общини.
Църквата „Св. Св. Кирил и Методи” в с. Кости е трикорабна, псевдобазилика с притвор. Изградена е през XIX в., а украсата й е завършена след Илинденско-Преображенското въстание. Илюстрация: ЕКОПАН.