НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ






:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 











ДЕМОНКРАТИЧЕН ОТЧЕТ
Може би някои от вас, уважаеми читатели, си спомнят прокобите от Майския демонкратичен хороскоп на бай Янко, който „Морски вестник” любезно ви представи преди парламентарните избори (вж 8 май 2013 г. Майски хороскоп в три части (Демонкратичен). Какво пък, дошло е време за астрологическа равносметка, въпреки нежеланието на някои политически мъже да я направят по мъжки.
Проектираните образи  в петстепенната циклотимична холограма по модела на Bottom, Бакалов, Путин, Куроедов - син, Едипов тип, намериха значими потвърждения, но дадоха и фира, както сигурно сте забелязали. На проведените на 12-ти май избори гласуваха значително по-малко избиратели от предсказаното, макар че разликата (около 5 %) е в рамките на допустимата грешка. Другите мили родни „явления”, за които ставаше дума там, се случиха безотказно, дори с ексик. Поне двеста хиляди братя-роми, бивши цигани, си изкараха по едно кайме за
сметка на честта на уличната мома Демонкрация. Напълно се оправдаха и очакванията още на другия ден да се чешем там, където не ни сърби. Май трябва да свикваме с това, защото то голямото чесане предстои.
Опровергани бяха очакванията по хороскопа, че „в ноща на тъпите ножове” първи в залата за пресконференции ще приемат поздравления за изборната си победа мутрогеньоси-неандероиди, окрилени от задоволство, че „където ги пипнеме, все ги биеме!” Такова задоволство сигурно е имало, но някой измежду тях изглежда си е спомнил за античния цар Пир, който бил казал „Още една такава победа и с нас е свършено!”
Момичетата и момчетата на чавдарчето Стани шеф наистина се пънаха да обясняват с цената на какви шашми и уйдурми са загубили, ама с мъ-ъ-ъничко. И се правят на доволни, че няма да ги карат да съставят партийно правителство, а програмно, експертно и тям подобни.
И другите партайгеносчета от миманса показаха, че са си чели хороскопа и си знаят урока.
После служебният премиер пак каза едни думички, на които никой не хвана вяра, ама дано да не се сбъдне предвиждането, че ще продължи да премиерства чак до новия Страшен съд.
И Президентът, с обичайната си прозорливост и такт, наистина излезе да ни напомни, че всички виждаме „много ясно”, и т. н., ама нямаше думи да ни каже какво е това, дето толкова ясно го виждаме.
Можеше да понесем безропотно и този изборен конфуз, ако не беше вярно предсказаното в хороскопа за „пичлеметата, които си стягат куфарите да забягнат по чужбинско”, и скърцат със зъби от яд, защото с имиджа на страната, изграден от татковците и бабите им, там дори на интервю за работа не ги канят, а направо хващат парцала - и в кенефа.
Бай ЯНКО

P.S.
Апропо, на празника на светите братя Кирил и Методи по площадите в градове и паланки щели да дефилират мажоретки, няма майтап! Дочакахме - карашик култура и бахур, да се готвят гейпарадите!

Илюстрацията е предложена от Туко Рамирез Ел-Команданте