НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Още по темата:
РЕВАНШ ЗА ПАРАПЛУВНОТО ДРУЖЕСТВО
„ПРОВИДЕНИЕ”

Преди малко повече от седмица к.д.п. Николай Йовчев ни припомни за спасителната операция, осъществена от Параходство БМФ на 7 май 1983 г. чрез моторния кораб „Вихрен”. Благодарение на нея и на следващите действия на БМФ и на екипажи на кораби от Параходството, България увеличава своя търговски флот с един 3000-тонен кораб, който получава името „Бреза” (8 май 2013 г. Преди 30 години: Реванш за Параплувното дружество „Провидение”).
Темата бе посрещната с интерес от читателите и приятелите на „Морски вестник” и един от тях ни изпрати чудесна репортажна снимка. В статията на капитан Йовчев се посочва, че срещата между „Милин камък”, който буксира от 26 октомври 1983 г. спасения с пълен товар кораб „Бреза”, и спасителният кораб „Перун” става на 30 октомври с.г. „Перун” съпровожда кервана до началото на Дарданелите, а след това, на 2 ноември, поема влекалото за преминаване през Проливите и до Варна, съпровождан от кораб „Милин камък”. Най-вероятно тази снимка е направена именно на 2 ноември 1983 г., когато от борда на „Перун” поемат влекалото.
Този кадър най-добре ни предава картината на повредения десен борд на „Бреза” и приетото временно решение – масивната греда за усилване на здравината му.
МОРСКИ ВЕСТНИК
От борда на „Перун” поемат влекалото и отговорността за безопасна буксировка на „Бреза”.