НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 АВМУ – СОФИЯ, И КЛУБ „ВОЕННИ МОРЯЦИ” ПРИ
СОСЗР – СОФИЯ, ОТБЕЛЯЗАХА ДВЕ ГОДИШНИНИ

- 110 години от рождението на контраадмирал Валентин Паспалеев
- 72 години от гибелта на парахода „Княгиня Мария Луиза”


На 16 май 2013 г. в Централния военен клуб, София, АВМУ- секция София и Клубът „Военни моряци” при СОСЗР - София на съвместно събрание отбелязаха две събития: 110 години от рождението на контраадмирал Валентин Паспалеев и 72 години от гибелта на парахода „Княгиня Мария Луиза” в Пирея. Събранието бе ръководено от зам. председателя на УС на АВМУ - секция София, капитан I ранг о.р. Цветан Джанабетски. В залата присъстваха много от членовете на двете дружества, всред които бяха кап. II ранг о.з. Атанас Илев, председателят на СВВНВУШЗОРВГ к.д.п. Васил Вълчанов, кап. Валентин Златарев - член на АВМУ - Варна и г-жа Тамара Паспалеева - племенница на контраадмирал Валентин Паспалеев.
След откриването на събранието, Цветан Джанабетски кратко приведе някои факти от биографията на контраадмирал Паспалеев. Той е роден в Кюстендил през 1903 г. в семейството на поручик Иван Дмитриевич Паспалеев, загинал през Първата световна война с чин полковник. Самият той е син на руския офицер Самсонов, стигнал до звание генерал. Валентин Паспалеев завършва Машинното морско училище във Варна и след това курсове за пилот-навигатор в Германия. От 1938 до 1944 г. е редактор на популярното списание „Морски сговор”, той има и няколко книги на военноморска тематика. Под негово командване Дунавската флотилия участва най-активно в разминирането на р. Дунав след края на военните действия през Втората световна война. За тази му заслуга в Будапеща от съветското командване е награден с един от най-високите съветски ордени „Красная звезда” с рубини и брилянти. От януари 1948 г. е началник-щаб на ВМС. През лятото на 1949 г. е арестуван и обвинен в сътрудничество с чуждо военно разузнаване, измъчван е и почива през септември 1950 г. През 1964 г. е реабилитиран, а през 1992 г. с президентски указ е произведен в звание контраадмирал за особени заслуги към ВМС.
Тамара Паспалеева, племенница на контрааадмирал Паспалеев, е дъщеря на неговия брат - Леонид Паспалеев и на известната поетеса Веса Паспалеева. Самата тя е художничка и писателка. През Втората световна война, когато и Българската армия се включва в бойните действия на фронта срещу германските войски, тя взема участие като медицинска сестра-доброволка.
След това Джанабетски даде думата на г-жа Паспалеева да разкаже за своя чичо - неговия жизнен път и спомените й за него. Нейното слово бе много емоционално и изпъстрено с най-различни случки. Особено ярко тя е запомнила арестуването на чичо си и опитите на семейството да се види с него, а също и известието за неговата смърт. След завършването на разказа й бяха поднесени цветя.
След това бе прожектиран филмът „Спасеният град” на БНТ за взривяването на парахода „Княгиня Мария Луиза” в Пирея през май 1941 г. Филмът бе изгледан с интерес. След края му, кап. Валентин Златарев, внук на капитан Иван Томов - комендант на кораба, извел го в този злополучен ден извън пристанището и загинал, разказа с няколко думи за дядо си, но също и за своя баща – капитан І ранг Анатолий Златарев.
Накрая по станалата вече традиция Цветан Джанабетски поздрави капитан I ранг о.з. Румен Тотев (т.е. автора на тези редове) с неговия 70-ти юбилей и му връчи поздравителен адрес и албум със снимки от живота на АВМУ-секция София.
Капитан I ранг о.з. Румен ТОТЕВ
Снимки автора
Събранието бе ръководено от зам. председателя на УС на АВМУ - секция София, капитан I ранг о.р. Цветан Джанабетски.
Част от участниците. На първия ред в ляво са к.д.п. Васил Вълчанов и неговата дъщеря.
Тамара Паспалеева, племенница на контрааадмирал Паспалеев.
Кап. Валентин Златарев, внук на капитан Иван Томов.
К.д.п. Васил Вълчанов във филма „Спасеният град” на БНТ.