НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПО ПОВОД НА ПУБЛИКУВАНОТО: СТРАНДЖА -
МОРЕ ОТ ЗЕЛЕНИНА (И НЕ САМО ТОВА!)

След нашата публикация 17 май 2013 г. Черноморието ни през обектива: м. май  „Море от зеленина”
президентът на Международния търговски и културен център ГЕОПАН - Бургас, д-р Стефан Пейков разпространи следното съобщение:
По повод  на предстоящите инициативи - Фестивал на зелениката  и „Християнството в Странджа”, популярният „Морски вестник” - Варна, публикува обширен репортаж за културно-историческото и природно наследство на планината. Великолепните снимки са направени още през 2005 г.- по време на няколкодневна обиколка в Странджа. Фотоимпресията е на Доси Василев. Тя пленява и потопява в природата, и културата на Странджа - такива, каквито бяха преди десетилетие.
Можете да прочетете във www.morskivestnik.com - „Морски вестник”.
Един от най-представителните паметници на културата в Малко Търново, впечатлил варненския фотограф, е родовата къща на голямата странджанска фамилия Дякови.
Един от най-представителните паметници на културата в Малко Търново, впечатлил варненския фотограф, е родовата къща на голямата странджанска фамилия Дякови.
Припомняме, че в рубриката на „Морски вестник” - „Кметовете на българските морски общини”,  разказахме за представител на заслужилия български род - Григор Иванов  Дяков, един от забравените кметове на Бургас (Забравените кметове на Бургас: Григор Иванов Дяков).
Къщата в Малко Търново е възстановена от Националния институт за паметници на културата и адаптирана за седалище на Програмно-координационния център за научни изследвания на Странджанско-Сакарския край. В нея, през 90-те години на миналия век, основателят на модерната тракология проф. Александър ФОЛ, създава знаменития си труд „Тракийския орфизъм”. В по-ново време, паметника на културата е обитаван от Католическата Екзархия - източен обряд и мисията на т.н. „Отци -възкресенци”.
През 2013 г. се навършват 80 години от рождението на големия български учен проф. Ал. ФОЛ, един от инициаторите за всестранно изследване и развитие на планината Странджа. Сякаш и за днес са казани неговите думи:
„Духът е унизен тогава, когато не може да се съпостави с друг дух, а трябва да се съпостави със силата на мускулите.”
Александър ФОЛ,
„Самотният пешеходец”