НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПОЧЕТОХА ПАМЕТТА НА ЗАГИНАЛИ БЪЛГАРСКИ
ВОЕННИ МОРЯЦИ

На 17 май 2013 г. (петък) от 10.00 часа, на Мемориалния комплекс на загиналите военни моряци в Пункт за базиране Бургас, и от 11.10 часа на паметника на загиналите моряци от торпедоносеца „Смели” на нос Акин пред град Черноморец, се състояха военни ритуали с панихида и поднасяне на венци и цветя. На ритуалите бяха поканени да присъстват официални гости и близки на загиналите военни моряци.
Снимки:
Отдел „Връзки с обществеността” на Военноморска база - ВМС

Тъй като на 19 май 2013 г. се навършват 70 години от това тъжно събитие, предлагаме на читателите на „Морски вестник” следната справка:
„На 19 май 1943 г. корабите на Торпедната флотилия (дивизион торпедни катери и дивизион торпедоносци) са на море за провеждане на артилерийски стрелби. В 17.30 ч. по радиостанцията е получено разпореждане два торпедоносеца да изпълнят бойна задача (ескортиране) на следващия ден. Това е причината вместо към Созопол, торпедоносците да поемат към Бургас, за да заредят пълен товар въглища. По време на прехода рязко се влошава хидрометеорологичесната обстановка и след нещастно стечение на редица неблагоприятни обстоятелства „Смели” се обръща и потъва в 18.15 ч. западно от н. Акин. Половин час торпедоносецът се държи на вода, но с кила нагоре. От 36 души екипаж 21 са спасени, 15 загиват. 9 успяват да доплуват сами до брега, а 12 са извадени от бурното море от другите два торпедоносеца и пристигналите десетина минути след катастрофата два торпедни катера от Созопол. Спасителната операция е проведена при много тежки условия и с опасност за живота на останалите екипажи. На 19 май 1998 г. на нос Акин край с. (дн. - град) Черноморец бе открит мемориал в памет на 15-те загинали моряци от торпедоносеца „Смели” преди 55 години на този ден. Оттогава корабите на българските ВМС, плаващи в този район, приспускат военноморския флаг. А през лятото на 2004 г. един от корабите на Военноморска база Бургас получи името „Акин”.
Публикувано от: Мариана Кръстева, Атанас Панайотов. Бургас като пункт за базиране на военния флот и мястото му в отбранителната система на България (1879 - 1944 г.) - в: Атанас Панайотов, Мариана Кръстева, Тодор Парушев. Страници от историята на Военноморска база Бургас. Варна, ИК „Морски свят”, 2004, Варна, с. 42 - 43
Момент от панихидата пред паметника на загиналите моряци от торпедоносеца „Смели” на нос Акин.
„За почест!”
Първи цветя пред паметника положи командирът на Военноморска база – ВМС комодор Митко Петев.
На ритуалите бяха поканени да присъстват официални гости и близки на загиналите военни моряци.