НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 1402-МА ДУШИ ПОСЕТИХА ВОЕННОМОРСКИЯ
МУЗЕЙ В НОЩТА НА МУЗЕИТЕ

С концерт на Представителния духов оркестър на Военноморските сили започна програмата на Военноморския музей, който тази година се включва за втори пореден път в Европейската нощ на музеите, заедно с цялото музейно семейство на Националния военноисторически музей.
Заслужени аплодисменти получиха военните музиканти от стотиците посетители, които се събраха в двора на музея. Под диригентската палка на капитан III ранг Мирослав Трифонов оркестърът представи популярни произведения от световната класическа музика.
В „Училището за моряци” малки и големи се учиха как се връзват морски възли под вещото ръководство на моряците от клуб „Миноносец Дръзки”. Кадрови матроси от Пункта за базиране Варна преподаваха основните правила за подаване на светлинна и флажна сигнализация.
Изключителен интерес сред посетителите предизвикаха корабните макети от пластмасови бутилки, подредени във външната експозиция, които се класираха в конкурса, организиран от Военноморския музей „За да има море и утре”. Най-впечатляващ бе моделът на ракетен катер, изработен от отбора на Морската гимназия, който заслужено взе първото място в надпреварата. На второ място се класираха отборите на ГПЧЕ „Йоан Екзарх” и школата по конструиране към Общински детски комплекс - Варна, а трето място взеха момичетата от IV-та Езикова гимназия - Варна.
Наградите на победителите връчи Антон Манолов - изпълнителен директор на „Поддържане чистотата на черноморските води” АД, с чието съдействие бе организиран конкурсът.
Освен постоянната експозиция на музея, посетителите имаха възможност да разгледат и новооткритата изложба „Българската морска идея и Българският народен сговор” с непоказвани досега документи, снимки и вещи от дейността на организацията.
Особен интерес предизвика историко-документалният филм „Спасеният град” на режисьора Явор Бобев, по сценарий на Матей Тодоров, с участието на Симеон Лютаков. Филмът е създаден по действителен случай от морската ни история. По време на Втората световна война капитан Иван Томов и част от екипажа на българския параход „Мария Луиза” с цената на своя живот спасяват от разрушения гръцкия пристанищен град Пирея. Част от документите и снимките, използвани за създаването на лентата, са от фонда на Военноморския музей.

Съвместна публикация на morskivestnik.com и на morskimusey-bg.com
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Оживеният поток от посетители заля външната експозиция още след обяд.
Опашката от желаещите да посетят вътрешната експозиция на музея се извиваше до късните часове през нощта. Снимка: Военноморски музей.
В „Училището за моряци” малки и големи се учиха как се връзват морски възли под вещото ръководство на моряците от клуб „Миноносец Дръзки”.
И секторът за обучение на хвърляне на хвъргало се радваше на голям интерес сред най-малките посетители.
Най-впечатляващ бе моделът на ракетен катер, изработен от отбора на Морската гимназия - Варна, който заслужено взе първото място в надпреварата.
Така отборът „Сръчни ръце” към Общински детски комплекс – Варна, представи флагманът на Христофор Колумб „Санта Мария” (второ място).
Темата за „Титаник” е винаги актуална и заслужено донесе третото място на отбора на 11 „а” клас от ІV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри” – Варна.Военноморския музей тази година се включва за втори пореден път в Европейската нощ на музеите.
Под диригентската палка на капитан III ранг Мирослав Трифонов оркестърът представи популярни произведения от световната класическа музика.
Повечето посетители минаваха и край празнично украсения експонат № 1 – легендарният торпедоносец „Дръзки”.