НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „СМЯНАТА НА СВЕТОВЕТЕ” - ОТ АХТОПОЛ ДО
КОНСТАНТИНОПОЛ

През тази седмица, Българската Православна църква тържествено отбелязва 60 годишнината от възстановяването на Българската Патриаршия. Съществуването на Българската Патриаршия е прекратено в края на XIV век, с падането на България под османското владичество.
Самоуправляващата се Българска Православна църква - Българска Патриаршия е правоприемник на Плисковската Архиепископия, Преславката Патриаршия, Охридската Архиепископия, Търновската Патриаршия и Българската Екзархия. Това хилядолетно наследство е единно и неделимо. В планини, ковачници на хора и характери, каквато е Странджа, последното проличава по впечатляващ начин. Достатъчно е да споменем малкоизвестния факт - първият български Екзарх Антим I, по баща е от Хасекията. И до днес се помни неговото присъствие в Малко Търново и борбата му за отстояването на споменатите вече единство и неделимост.
Краят на средновековната Българска Патриаршия не означава край на християнството по българските земи. След падането на Константинопол на 29 май 1453 г., християнството продължава своя духовен живот, дори и в стигащата до Цариград Странджа.
Ахтопол е един от най-близките исторически епископски центрове до днешния Истанбул. На 29 и 30 май 2013 г., темата „Християнството в Странджа и Южното Черноморие” събира тук, привличаща вниманието общност от учени, духовници и будни граждани.
Поради големият интерес към тази научна среща, Програмно-координационния център за научни изследвания - ЕКОПАН, реши да разпространи сред българските медии - пълната програма на проявата в Ахтопол.
Правим го с надежда, че достоен за подражание пример на нашата интелигенция, ще измести поне един скандал от първите страници на родните медии ...

Програмата на Кръглата маса „Християнството в Странджа и Южното Черноморие”, 29-30 май 2013, гр. Ахтопол в PDF-формат можете да прочетете тук.
Инициатива на Сдружение „Черноморска Странджа” събра изследователската общност, работеща в Странджа, в ахтополския хотел „Невен”. Снимка: инж. Н. КЛИСУРСКИ, Ямбол
Храм „Свети Йоан Кръстител”, с. Резово, Крайморска Странджа. Източник: wikimapia.org