НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВОЕННОМОРСКИТЕ АВИАТОРИ УСЪВЪРШЕНСТВАТ
БОЙНИТЕ СИ СПОСОБНОСТИ

От 14 до 16 май 2013 г. в морската авиобаза „Чайка” бяха проведени дневно-нощни полети. Поставените основни цели бяха облитане и кацане на вертолетната площадка на МБАЛ „Света Марина” – Варна, и провеждане на първи тренировки за стоварване на десант на борда на кораб.
От 1 август 2012 г. личният състав на авиобаза „Чайка“ носи денонощно дежурство с един вертолет AS 565 MB „Пантер” и дежурен екипаж. Част от задачите включват участие в операции по търсене и спасяване на суша и море и съдействие на други ведомства, при действие в отговор на кризи, промишлени аварии, природни бедствия и извънредни ситуации.
До момента кацането след изпълнение на такива задачи можеше да се извърши в авиобаза „Чайка” или на летище Варна. Тези два варианта, предвид натоварения автомобилен трафик в града, изискват значително време за транспортиране на нуждаещи се лица от вертолета до лечебно заведение.
Изградената през 2011 г. и сертифицирана от ГД „ГВА” вертолетна площадка в МБАЛ „Света Марина” ЕАД –  предостави алтернатива при изпълнение на горепосочените задачи. След извършена предварителна координация с управителя на вертолетната площадката и при отлична организация, от 14 до 16 май 2013 г. всички командири на екипажи от състава на авиобаза „Чайка” извършиха 20 тренировъчни кацания с вертолет AS 565 MB „Пантер”.
Тренировките за стоварване на десант на борда на кораб бяха извършени заедно с моторен катер 221 от състава на Пункт за базиране Варна. Усилията бяха съсредоточени към усъвършенстване на взаимодействието между екипажа на вертолета и екипажа на плавателния съд. Синхронизирането между вертолета и катера се извърши при скорост 5-8 възла на височина 45-50 фута. Височината на мачтата на катера е 33 фута от нивото на морската повърхност, а мястото за десантиране е с размери 3.5x3.5 метра.
През нощта, отново във взаимодействие с моторен катер 221, бяха изпълнени задачи за доставяне и взимане на товар от борда на плавателния съд с използване на бордната лебедка, уточниха от „Връзки с обществеността на ВМС”.
Снимки: http://navy.mod.bg/
Вертолет AS 565 MB „Пантер”, бордови номер 901, зависва над вертолетната площадка на МБАЛ „Света Марина” – Варна.
След броени секунди вертолетът ще кацне на площадката.
Момент от задачата за доставяне и взимане на товар от борда на плавателния съд с използване на бордната лебедка.
Усилията бяха съсредоточени към усъвършенстване на взаимодействието между екипажа на вертолета и екипажа на моторен катер 221.