НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЧЕРНОМОРИЕТО НИ ПРЕЗ ОБЕКТИВА: М. МАЙ - В БАЛЧИК
СТАРТИРА ЛЕТНИЯТ РИБОЛОВЕН СЕЗОН

- Хайде, бате, след половин час ще има и попчета, и сафрид! – посреща ни с бодър поздрав известният Арап, на площадчето до пристанището в Балчик.
- Чакай първо да видим какво ще хванем сами – репликира го Иво, който е расъл в „Белия град” и често ходи там на риба.
- Ама ти на въдица ли бе? – Арап изглежда разочарован – Ние я ловим на „конци” (мрежи), сигурна работа!
Е, ние мрежи нямаме, но меракът ни е в излишък. Иво днес ми е водач, познати му са всички удобни за риболов места в района, както и половината рибари.
На буната, източно от вълнолома ни посрещат рибарите, току-що излезли от даляна, с три лонди (пластмасови корита), пълни с бляскав сафрид. Първият пролетен сафрид! Набързо, „на кантар” (7 лева/кг.) „улавяме” по кило деликатес, а после заемаме позиция на челото на буната. Първи сме.
Попчетата днес явно не са в настроение и посягат рядко и боязливо, само на бяла мида, и по-малко на скарида. При това „емът” трябва да се сменя на всеки десетина хвърляния. „Изкисне” ли се малко мидата – край на кълването. Вървят размери от „владика” (лихмус), до „детска градина”. Последните връщаме в морето със заръка: „Извикай дядо си!” Междувременно буната се населва – мало и голямо използва хубавото време, за да изпробва късмета си.
След три часа, със скромен улов, минаваме покрай рибната борса, която е в съседство с голяма лодкостоянка. Там „ври и кипи” – всеки продава, сафрид, попчета, сардина, дребен карагьоз ... Изборът е голям, хвалбите на стоката – гръмогласни. Тези, които са продали сутрешния улов, вече кърпят „конците”, редят инвентара за следобедно излизане, преглеждат лодките, потягат слиповете ... Животът набира скорост, ведно с лятото!
Наслука!
Станко СТАНКОВ
Снимки автора
Преди отплаване: Лодкостоянката постепенно опустява...
След отплаване: Потягане на лодките за следобедно излизане.
Лодкостоянката пред рибната борса.
Тук вече „ври и кипи” – всеки продава, сафрид, попчета, сардина, дребен карагьоз ...