НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПЕРУАНСКИЯТ КОРАБ, ПОСЕТИЛ ВАРНА ПРЕД
1974 Г., Е ВЕТЕРАН ОТ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

„На 9 февруари 1974 г. във Варна пристига военният учебен кораб „Индепенденция” (INDEPENDENCIA) от Перу с командир капитан І ранг Армандо Претел. Визитата продължава до 11 февруари с.г. ” (Вл. Павлов, Чуждестранни морски визити в България: 1901 – 1992), във: ФАР 92/1, ИК „Галактика”, Варна, 1992, с. 54).
Наскоро дигиталният архив на „Морски вестник” се обогати с две снимки от това посещение, които предлагаме на нашите читатели. По това време не бе прието в печата да се публикуват подробности за гостуващите кораби, още повече, ако те не бяха от държави от Варшавския договор. А този кораб има наистина интересна история.
Заложен е във Флорида, САЩ, като кораб от C2-T class (търговски кораб в разположение за мобилизация от т.н. Морска комисия (Maritime Commission) под името RAVEN („Гарван”). През м. април 1941 г. контролът по достроечните дейности се поема от ВМС на САЩ, които го рекласифицират като атакуващ десантен кораб (AKA-3 клас) и през м. август под името USS BELLATRIX (на звездата Белатрикс от съзвездието Орион) е включен в състава на Тихоокеанския флот. Участва в битката при битката при Гуадалканал като на два пъти доставя войски и боеприпаси в първоначалната атака на 7 август. През 1943 г. USS BELLATRIX е вече в Средиземноморския театър на бойните действия и участва в Съюзническото настъпление в Сицилия, наричано още Операция „Хъски“. По-късно, поради повреда в главните двигатели, е върнат в Сан Франциско за ремонт.
Ремонтираният USS BELLATRIX подпомага десанта на 27-ма пехотна дивизия на остров Сайпан. След приключване на последните бойни действия в хода на Втората световна война десантният кораб е изведен от експлоатация през април 1946 г. и е върнат отново на Морската комисия. На 16 май 1952 г. е разконсервиран и включен във флота, който оперира в Корейската война. През 1955 г. е изведен от строя за втори път и престоява в резерва на Тихоокеанския флот осем години, след което е предаден на Перу. Служи като учебен кораб под флага на Перу до 1991 г., когато е продаден за скрап. Така един кораб, построен по време на война, участвал в две войни, е използван от ВМС на САЩ, а след това от ВМС на Перу, почти половин век.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Учебният кораб на Перу „Индепенденция” (INDEPENDENCIA) във Варна (9 – 11 февруари 1974 г.).
Учебният кораб на Перу „Индепенденция” (INDEPENDENCIA) във Варна (9 – 11 февруари 1974 г.). На преден план се вижда перуански военен полицай, а негов колега се вижда малко по-назад.
USS BELLATRIX в Тампа, Флорида, март 1942 г. Източник: http://www.navsource.org
USS BELLATRIX през 50-те години на ХХ век. Източник: http://upload.wikimedia.org/
USS BELLATRIX в Хамбург, Германия, октомври 1977 г. Източник: http://www.navsource.org/