НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 По повод на:
ПЕРУАНСКИЯТ КОРАБ, ПОСЕТИЛ ВАРНА ПРЕЗ 1974 Г.
Дойде денят да науча кой е корабът, на който уважаваният и обичан от всички курсанти във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” преподавател – капитан І ранг Васил Василев, Зоро, е бил назначен за офицер за свръзка (21 май 2013 г. Перуанският кораб, посетил Варна пред 1974 г., е ветеран от Втората световна война). С риск да се повторя, ще припомня неговият разказ...
„Поради факта, че преподавах тактическо маневриране на „чуждестранния легион” (курсанти от Латинска Америка) и можех да вържа два лафа на испански, ме назначиха да посрещам перуанския кораб с катер, на външния рейд. Продадоха ми преводач на преклонна възраст – около осемдесетте.
Когато катерът излезе на външния рейд, човекът се почувства зле (морето беше два-три бала), а щом от борда на кораба спуснаха щормтрап разбрах, че ще се качвам без преводач.
Събрах си мозъка, подредих криво-ляво един рапорт на испански, метнах се по трапа и на чист испански се представих на командира на кораба – капитан ІІ ранг, като негов офицер за свръзка.
- Прекрасен испански! Поздравления! – бе неговият отговор.
- Дон команданте, за съжаление това е целият ми запас от испански! – вдигнах аз бялото знаме.
И в същия миг чух старпомът да казва: „Ель Сорро!” – което значи „лисугер”, а в говоримия език се използва като нашето „хитрец, тарикат”.
„Хай-сиктир – рекох си – и тук ли ме знаят, че съм Зоро!?”
На това място ние паднахме от смях. Дължа да предупредя, че по онези времена романите и филмите за „Ель Сорро” бяха зад „желязната завеса”...
Станко СТАНКОВ,
випуск „Опълченски`77” на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”
Капитан І ранг Васил Василев – Зоро. Снимката ни е предоставена от о.з. капитан І ранг Христо Димитров – Чони.