НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЕКСПЕДИЦИОННАТА МЕГА-ЯХТА VARIETY
VOYAGER БЕ В ПРИСТАНИЩЕТО НА НЕСЕБЪР

В началото на месец май 2013 г. маршрутът на един необичаен круизен съд в пристанищата на Черно море привлича внимание. Още с преминаването си през Босфора, гръцката мега-яхта VARIETY VOYAGER (IMO: 9657090) пое за първи път на голям експедиционен круиз в древния ПОНТ. Станаха известни и десетте пристанища, които възнамерява да посети за своите 72 избрани пасажери, съобщиха от Международния търговски и културен цунтър •ГЕОПАН•.
Мега - яхтата е под малтийски флаг. Построена е миналата година. Дължината й е 68 м., а широчината - 12 м. Тонажът й е впечатляващ – 1593 т. Гази 3,5 м., като се обслужва от екипаж  от 32 души. Пристанище на домуването е Ла Валета, Малта. Регистрирана е в Италианския корабен регистър, а е построена в гръцката корабостроителница Psarros Shipyard. Собственик и оператор на яхтата е Varyety Cruiser.
Графикът на експедиционното пътуване се спазва точно: Бартън, Самсун, Трабзон, Батуми, Сочи, Новоросийск, Ялта, Севастопол, Одеса. Все избрани имена на забележителни градове и пристанища на черноморската история и култура.
Преди да завърши първият приключенски маршрут в Черно море, гръцката круизна мега - яхта, на 6 май – Гергьовден, следобед бе в пристанището на Старинен Несебър. Денят не е подбран случайно, в нейното първо пътуване по Евксинския Понт. Гергьовден е голям празник за православната общност по цялото Черноморие.
Великолепието на Старинен Несебър и многобройните му църкви, както и статута му на световно културно наследство, ще привличат все повече богати пътешественици и яхти от типа на VARIETY VOYAGER. Големият християнски празник - избран за посещение на гръцката мега – яхта, ни кара да мислим и за 2000-годишната история на близкия Анхиало, който е сред най-древните административни и просветни центрове в християнския свят. Но, Поморие няма все още статут на открито международно яхтено пристанище. 6 май е празник на град Поморие и манастира „Св. Георги”. От древното Анхиало излизат много вселенски патриарси и други висши иерарси на Константинополската Патриаршия.
В църковно исторически план Поморие почти винаги е бил по-голям и по-важен епископски, архиепископски, а впоследствие архиепископски център от Несебър и Созопол.
Може би, празника на Св. Георги и посветения на него манастир в Поморие е причина за гостуването на този блестящ гръцки круизен съд - в удобното пристанище на близкия Несебър?
Може би ...
VARIETY VOYAGER още при спирането си през м. април 2013 в Истанбул, събра очите на местната публика, която е виждала много големи и луксозни плавателни съдове. Снимката дължим на http://www.marinetraffic.com
В началото на ХІV век Анхиало е митрополитски център. Последният митрополит на Константинополската патриаршия Василий ІІІ напуска града през 1906 г. Манастирът „Св. Георги”, след приемането му от Българската Екзархия, се радва на интерес и внимание на целия православен свят и най-вече на влиятелната анхиалска диаспора.