НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 SKIPPER OF A SEAGOING VESSEL UP TO 20 GT
- прочете с известен респект в свидетелството ми за правоспособност собственикът на фирма за отдаване на малки ветроходни яхти под наем  в езерото Щайнхудeр Mеер (Steinhuder Meer) в Северна Германия. Този водоем с радиус около 3 км, както личи и от името Мееr, си е за местните хора цяло море. От наша черноморска гледна точка - си е да го кажем направо - една локва. Все пак собственикът, преди да ми даде малката ветроходна яхта (без мотор), ме попита и какъв ветроходен опит имам.  След приставането ми предложи работа. Но не, защото бях правоспособен „Водач на кораб до 20 БТ по море”, а защото имах щастието да съм роден край морето и израсъл в него с ветроходните лодки.

Водач на кораб до 20 БТ по море
Изразът „Водач на кораб до 20 БТ по море” или по-известно като „капитанско за 20 брутотона” винаги е предизвиквал страшен смут у мен. Колкото и гръмък да е този текст, толкова е и изпразнен от съдържание.  А това е опасно. МНОГО опасно! Не е тайна, че тази правоспособност и то най-официално се придобива въз основа на ... теоретичен изпит с листовки. Казано най-просто - „Водач на кораб до 20 БТ по море” може да стане лице, което нито плавателен съд, нито море е виждало през живота си. Не искам да си мисля какво със сигурност би се случило с кораба, екипажа и пътниците с подобен „капитан”.

Морето не лъже
Комунизмът - да -  беше време на лъжата. Но морето не лъже. Не е шега и не е на ужким. И наказва прескъпо лъжата. Затова на тази порочна практика е крайно време да се сложи край.

Отказът
На Едерзее, според мен един от най-красивите язовири в Германия (в провинция Хесен), след около 20 ветроходни лета и над 1000 плавания под ветрила ми беше отказано да наема малък ветроходен катамаран „Hobbycat”, защото не притежавах
Щайнхудер Меер. Местният „океан” със смайващата максимална дълбочина от 2,9 м и средна 1,35 м. Снимка от м. юли 2008 г.
Eдерзее. Солингът се радва на свежия вятър. На върха на хълма е замъкът Валдек, сега хотел-ресторант, от който се разкрива чудесна панорама към язовира и срещулежащия най-малък национален парк в Германия - „Келервалд Едерзее”. Снимка от м. септ. 2009 г.
Река Мозел. Пореден старт на гонка от регатата „Тreveris Cup”, 12 май 2013. Курсът, за който стана дума, подготвя именно за такива ветроходни лодки. Снимка: Яхт-пристанище Трир
изискуемия специален сертификат за управление на катамаран. Ама бил си „Водач на кораб по море” - ами край си кораба в морето. Правилата са прости, но строги. Както е и редно.

Курс за язовир ли?
В река Мозел например се провеждат курсове за правоспособност за управление на ветроходни съдове (до 15 метра и до 11,03 кW мотор) във вътрешни водоеми (реки, езера и язовири). Курсът се състои от 7 лекции по 2 часа (теория)  и 10 плавания по 2 часа. За съдове с по-мощен двигател - още 3 пъти по 2 часа маневри и плавания. Изпитът се състои от теория и практика: възли, стъкмяване на лодката, отплаване, повороти бейдевинд, повороти фордевинд, достигане до цел, приставане. Щом това е курсът за вътрешни водоеми и за съдове на практика най-често до около 2 тона, представям си какво ще представлява курсът за правоспособност до 20 БТ по море ...

Какво беше Safety First?

Доси ВАСИЛЕВ
Снимки: автора