НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ВЪВ ВАРНА ОТБЕЛЯЗАХА 97 ГОДИНИ ОТ
ВЛИЗАНЕТО В СТРОЯ НА ПОДВОДНИК 18

97-та годишнина от вдигането на българския военноморски флаг на Подводник УБ-18 бе отбелязана пред Адмиралтейството във Варна с полагане на венци пред паметника (орелефа) на контраадмирал Иван Вариклечков - първи помощник-командир на бойния кораб. Инициатор на начинанието бе УС на Съюза на подводничарите в Република България (СПРБ), подкрепен от командването на ВМС и командването на Пункта за базиране Варна, Българската военноморска конфедерация, организациите на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и от резерва,  от Сдружението „За чисти и безопасни фарватери”,  от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик” - Варна.
Тържеството бе открито от председателя на  УС на СПРБ капитан І ранг о. р. Станко Станков. Слова произнесоха кметът на Варна доц. д-р полковник от о.р. Христо Бозов (подводничар) и Варненският и Великопреславски митрополит д-р Кирил. С минута мълчание и падане на колене бе почетена паметта на загиналите подводничари. Тръбач от Представителния духов оркестър на ВМС изсвири траурен сигнал. Орелефът на контраадмирал Вариклечков бе отрупан от венци и цветя. Тук бяха и негови наследници, които винаги уважават събитията, свързани с паметта на адмирала.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки МОРСКИ ВЕСТНИК
Част от участниците в тържеството във Варна.
Венценосците.
Орелефът на контраадмирал Вариклечков бе отрупан от венци и цветя.
Част от наследниците на контраадмирал Вариклечков се снимаха за спомен с председателя на  УС на СПРБ капитан І ранг о. р. Станко Станков (в бялото сако).
Подводничарят Тихомир Димитров бе на тържеството със своя син Кинстантин и със своята двегодишна внучка.