НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 В СТОЛИЦАТА ОТБЕЛЯЗАХА 97-ТА ГОДИШНИНА ОТ
ПОЛУЧАВАНЕТО НА ПОДВОДНИК 18

На 25 май 2013 г. пред паметната плоча на капитан ІІ ранг Никола Тодоров на ул. „Хан Аспарух” 66 в София, беше чествана 97-ата годишнина от издигането на българския военноморски флаг на първата българска подводница (Подводник 18). На тържеството присъстваха внукът на първия командир на Подводник 18 - капитан ІІ ранг Тодоров, проф. дтн Климент Хаджов, със семейството си, представители на Съюза на подводничарите в Р. България (СПРБ), СОР „Атлантик”, Ротари клуб - София, БАН и граждани.
По време на скромното тържество прозвуча стихотворението „Подводничари” на Чони Чонев. От името на СПРБ кратко слово за историята на подводния флот произнесе Красимир Кръстев. Цвятко Кадийски от Ротари клуб - София, запозна присъстващите с малко известни факти за дейността на Никола Тодоров като основател и председател на Ротари клуб - Варна. В своето приветствие от името на СОР „Атлантик” капитан І ранг о. р. Васил Данов разказа за действията на българските подводничари през Първата световна война.
В знак на признателност към първите български подводни рицари  бяха поднесен венци  и цветя от СПРБ и СОР „Атлантик”, след което участниците почетоха с минута мълчание паметта на воините, отдали живота си за изграждането и развитието на подводния флот в България.
Всички участници в събитието изразиха надежда, че за 100-годишния юбилей на подводното плаване, във ВМС на България, на борда на действаща подводница отново ще се вее военноморският флаг.

Красимир КРЪСТЕВ,
член на УС на СПРБ и председател на секция – София

Снимките са осигурени от СПРБ, секция – София
Момент от скромното тържество в столицата. От ляво на дясно: капитан І ранг о. р. Васил Данов от СОР „Атлантик”, Красимир Кръстев от СПРБ, внукът на първия командир на Подводник 18 - капитан ІІ ранг Тодоров, проф. дтн Климент Хаджов.
Цвятко Кадийски (в средата) от Ротари клуб - София, запозна присъстващите с малко известни факти за дейността на Никола Тодоров като основател и председател на Ротари клуб - Варна.
Част от участниците в тържеството на ул. „Хан Аспарух” 66 в София.