НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 КОСМОНАВТЪТ ВИТАЛИЙ СЕВАСТЯНОВ - ПОЧЕТЕН
ЧЛЕН НА ЕКИПАЖА НА „ВИДЕН” (1972 Г.)

На 6 септември 1972 г. под № 1 в екипажния списък на построения в Корабостроителния завод „Г. Димитров” – Варна, 9352-тонен въглевоз „Виден” е записан като почетен член съветският космонавт Виталий Севастянов, присъствал на тържественото вдигане на българския флаг на кораба на Параходство БМФ. Първи капитан на кораба е Костадин Примов, а първи главен механик – Николай Бобев. „Виден” (строителен № 165) е третият (след „Верила” и „Веслец”) от серията 10 000-тонни кораби за насипни товари (проект 579), които Параходство БМФ получава от КЗ „Г. Димитров” – Варна. По това време той е 97-ят кораб на БМФ. Първият рейс на „Виден” е от Варна за съветското (тогава) пристанище Жданов.
Виталий Иванович Севастиянов (1935 – 2010 г.) е летец-космонавт на СССР, два пъти Герой на Съветския съюз (1970, 1975). От 1 до 19 юни 1970 г. извършва своя първи космически полет с космическия кораб „Союз-9” (заедно с Андриян Николаев). Екипажът на кораба поставя световен рекорд за продължителност на престоя в космоса — 17 денонощия 16 часа 58 минути 55 секунди.
От октомври 1971 до юли 1972 г. В. Севастиянов преминава подготовка за полети на орбитална станция като бординженер на четвъртия (резервен) екипаж (заедно с Пьотър Климук), но станцията не излиза на орбита поради авария на ракетата-носител. От октомври 1972 до април 1973 г. преминава подготовка за полет на орбиталната станция „Космос-557” като бординженер на четвъртия (резервен) екипаж (заедно с П. Климук), но и тази станция е загубена заради отказ в системата на управление.
От 24 май до 26 юли 1975 г. извършва втори полет в космоса на борда на космическия кораб „Союз-18” и на орбиталната станция „Салют-4”. Продължителността на полета е 62 денонощия 23 часа 20 минути. Това засега е единственият полет на космонавт, който е почетен член на екипаж на кораб от Параходство БМФ. От по-горната справка се вижда, че В. Севастиянов е бил извън тренировъчна подготовка само за периода август – септември 1972 г. И на 6 септември 1972 г. е на борда на „Виден”.
Предлагаме на читателите на „Морски вестник” две снимки от събитието от 6 септември 1972 г. Те попълниха дигиталния архив на изданието ни благодарение на приятели, които редовно ни подпомагат. Специални благодарности отправяме към к.д.п. Николай Йовчев и Стоянка Савова-Хаджииванова.
МОРСКИ ВЕСТНИК
6 септември 1972 г. На борда на моторния кораб „Виден”. В средата, в ляво от човека с униформа, е космонавтът Виталий Севастянов. Човекът с униформа е Христо Христов – заместник-директор на Параходство БМФ по техническата експлоатация.
6 септември 1972 г. На борда на моторния кораб „Виден”. Главният директор на Параходство БМФ к.д.п. Атанас Йонков (прав) чете решението за вписването на името на космонавта Виталий Севастянов под № 1 в екипажния списък на „Виден”.
Пощенска марка, издадена през 1970 г. в СССР по повод полета на „Союз-9” с космонавтите Андриян Николаев и Виталий Севастиянов.
Пощенска марка, издадена през 1975 г. в СССР по повод полета на „Союз-18” и на орбиталната станция „Салют-4” с космонавтите Пьотър Климук и Виталий Севастиянов (почетен член на екипаж на кораба „Виден” от Параходство БМФ).