НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ФОТОФАКТИ: НАЧАЛОТО НА БЪЛГАРО-КУБИНСКАТА
ПРЕЗОКЕАНСКИ ЛИНИЯ (1972 Г.)

Миналото лято публикувахме две информации по темата за началото на българо-кубинските морски връзки:
29 август 2012 г. Началото на българо-кубинските морски връзки (1961 г.).
2 септември 2012 г. Кой кубински кораб LAS VILLAS е посетил Варна през 1961 г.?
Със съдействието на нашия читател и приятел Иво Танев установихме, че публикуваната снимка не е на кубински, а на български кораб – „Петър Берон”. Нови попълнения в дигиталния архив на „Морски вестник” ни дадоха възможност да ви представим продължението на темата. За какво става въпрос?

На 1 юли 1972 г. е открита редовната презокеанска товарна линия България – Куба, поддържана от Параходство БМФ. Това става на тържество в Пристанище Варна с участието на заместник-министърът на транспорта Лалю Кючуков и на кубинския консул във Варна Алекс Новоа. Пръв по линията тръгва моторен кораб „Петър Берон” с капитан Веселин Казаков. На тържеството е прерязана трикольорна лента пред трактор, който докарва на платформа първият колет. Той е вдигнат от пристанищен кран, който го натоварва на борда на „Петър Берон” (бивш „Алкаид”). Това е първият рейс на кораба след цялостното му преустройство като учебно-производствен. Проектиран и построен като товарно-пътнически, той има всички възможности за приемането на практиканти за продължително плаване.
На 3 юли с. г. курсанти от Военноморското училище във Варна (випуск 1968 – 1973 г.), специалност „Корабоводене за гражданския флот” са командировани на кораба. Ръководител на навигационната практика е началникът на катедра „Корабоводене” капитан І ранг Минко Стойнешки. На 4 юли учебната практика на „Петър Берон” е официално открита от генералния директор на ДСО „Воден транспорт” к.д.п. Николай Йовчев. Корабът извършва рейс до Хавана и Нуевитас, а на връщане от мароканското пристанище Сфакс приема пълен товар от фосфат и пристига в Бургас на 12 септември 1972 г.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки архив МОРСКИ ВЕСТНИК

Още по темата в „Морски вестник”:
4 юни 2012 г. Щурманска практика преди 40 години
5 юни 2012 г. Кратко допълнение към „Щурманска практика преди 40 години”
1 юли 1972 г., Пристанище Варна. Заместник-министърът на транспорта Лалю Кючуков е прерязал трикольорната лента пред трактора, който е докарал на платформа първия колет. Най-вляво се вижда добре кореспондентът на в. „Отечествен фронт” във Варна Йордан Александров.
1 юли 1972 г., Пристанище Варна. Сапанираният колет поема към борда на „Петър Берон”.
1 юли 1972 г. Момент от официалното тържество пред средната надстройка (десен борд) на „Петър Берон”.