НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 Предсрочни кметски избори:
РEAНИМАТОР ЩЕ СПАСЯВА ВАРНА?
Полковник от резерва, доцент, д-р Христо Бозов д.м. е независим кандидат за кмет на морската столица

Доцент д-р Христо Стоянов Бозов д.м. е роден на 3 септември 1960 г. в Смолян в семейството на граничен офицер и медицинска сестра. След 6 месеца то се мести в Шумен, където младежът завършва математическа гимназия. Може и да не е случайно, че в живота си той ще продължи семейната традиция – ще стане и офицер, и медик…
Донаборникът е приет в Медицинския университет във Варна, но преди него е казармата – година в автобатальона на ВМС и още една – шофьор на линейката (щом ще става лекар) в бреговия ракетен полк на флота. Още във втори курс студентът се жени за колежка, после им се раждат две дъщери, а по-малката задълбочава семейната професионалната традиция – сега е студентка в същия Медицински университет.
По време на следването Христо е стипендиант на Министерството на отбраната, в шести курс получава звание младши лейтенант, а в продължение на 9 месеца след дипломирането е подготовката му и във Военномедицинската академия (ВМА) в София. Комисията по разпределението за служба удовлетворява и двете желания на старши лейтенанта: гарнизон – Варна, длъжност – лекар на подводница. Преди качването на борда на предишната „Слава” през 1987 г. обаче са серия тестове, сред които и аварийно напускане на субмарината през торпедната й тръба. И днес полковник от резерва Христо Бозов е активен член на Съюза на подводничарите в Република България…
След две години в подводния флот военният лекар се явява на конкурс за специализация във ВМА. Сред 15 кандидати за 5 места се класира втори. След още две години (1991 г.) със специалност „Анестезиология и реанимация” се връща във Варна, за да отдаде на Военноморската болница (ВМБ) цели 17 години (от тях 8 - началник) от възходящата си професионална реализация. Първоначално е старши ординатор в отделението „Анестезиология и реанимация” и едновременно в новосъздаденото отделение „Хипербарна оксигенация и морска физиология”, после е началник на отделение „Хипербарна оксигенация” в състава на вече клиниката „Хипербарна оксигенация и морска физиология”, след това оглавява и клиниката, една година е началник на Централната военномедицинска комисия (ЦВМК 2), базирана във Варна.
През декември 1996 г. д-р Бозов е първият българин, специализирал морска и авиомедицина на борда на американския самолетоносач „Джон  Стенис”. През 2000 г. защитава дисертация на тема „Приложение на хипербарна оксигенация при остри интоксикации с въглероден окис”, а през 2003 г. специализира хипербарна оксигенация във Военната болница „Кралица Астрид” в Белгия. От 2004 г. е доцент във ВМА – София, е от 2008 г. – и в Медицинския университет – Варна. Автор е на над 80 научни публикации и съобщения, член е на 8 професионални, научни и обществени сдружения.
През периода 2001 – 2008 г., когато доцент д-р Христо Бозов д.м. е началник на ББАЛ – Варна (Военноморска болница) в нея настъпват съществени промени. Освен с военнослужещи започва (и достига до 90% от дейността) работата по клинични пътеки, през 2003 г. болницата влиза в Топ 10 (единствена извънстолична) по акредитационна оценка (отличен, 5 звезди), стабилизират се кадрите, повишени са заплатите им, обогатяват се апаратурата и базата, от 0 до 8 нарастват хабилитираните медици, част от тях участват в мисии зад граница, през 2004 г. от района на болницата е първата авиомедицинска евакуация към София. Продължава осигуряването на ВМС, обслужването на запасното войнство и военноинвалидите, участието в наши и международни учения и мисии, намесата при инциденти.
На другия ден след преминаването на полковник Христо Бозов в резерва (отличен с награден знак от министъра на отбраната „За вярна служба под знамената” – І степен), приел предложението на кмета Кирил Йорданов, той заема като експерт овакантеното място за ресорен заместник-кмет, какъвто е в продължение на 5 години - до 27 март 2013 г. Същевременно е председател на Комисията по труд и социална политика към Националното сдружение на общините и председател на 4 специализирани
Заместник-кмет на Варна
В дивизиона подводници
Преподавател в Медицинския университет - Варна
И.д. кметът на 97-ата годишнина на подводното плаване, 25 май 2013 г. (снимка Павел Димитров)
комисии към Община Варна. Първоначално в обсега му на заместник-кмет  са здравеопазването, превенциите и социалните дейности, а последната година и половина по предложение на бранша - и туризмът.
През последните 5 години във Варна, в областта на здравеопазването, въпреки кризата и ограничения финансов ресурс, без да се делят на общински и държавни, е оказвана помощ на медицинските заведения - ДТЦ-та, болниците „Света Марина” (предимно в качеството на спешен център) и „Света Анна”. Уникални обаче са финансираните от общината програми за профилактика и опазване на здравето на децата (гръбначни изкривявания, затлъстяване, стрес, плоскостъпие, дентално здраве, зрение). Два модела, финансирани първоначално от общината, впоследствие се разрастват и на национално ниво. Това са програмата за репродуктивно здраве - „ин витро” (родени са над 50 деца), както и за профилактика на шийката на матката (обхванала над 1000 девойки). Въведена е електронна система, която гарантира прозрачност и предсказуемост при записване в детските ясли.
Възможно е да е вярна метафората, че Варна е „най-социалният град”. Общината организира и контролира, а заедно с държавата и финансира голяма част от общо 43 социални услуги, осъществявани в различни направления от неправителствения сектор. Картите за безплатно пътуване с градския транспорт за хората над 65 години са само един пример. Обществен съвет координира дейността на доставчиците на социални услуги.
Варна е единствената община в страната със специална дирекция в сферата на превенциите. В обсега й попада асоциалното поведение на младите хора  до 18 години, ограничаването на разпространението на СПИН, както и на търсенето на наркотици. Срещу трафика на хора от ромската общност в момента работи пилотен проект, финансиран от френските посолства в София и Букурещ. Очаква се проектът да се превърне в национален, след това - в европейски.
По предложение на бранша един от заместниците на кмета придоби и туристически ресор, създаден бе обществен съвет, отчисления от туристическия данък подпомагат развитието на важния за града сектор. В конкретни проекти са залегнали идеите за развитие на туризма извън активния сезон, за развитие на културния и уикенд-туризма, вписван в създадената европейска мрежа, обслужваща този продукт. С общински средства се подпомагат противопожарната безопасност и полицейското осигуряване на прилежащите курортни комплекси през сезона.
Естествено, в ресорите на заместник-кмета има недостатъци, има какво да се желае, на те като че ли останаха встрани от епицентъра на бурята, разразила се в морската столица в началото на тази година. Недоволството на гражданите на Варна, тръгнало стихийно и конкретно против произвола на монополите, постепенно разшири своята база и искания, интегрира ги с проблемите на страната, с разнопосочни интереси и кристализира в няколко ултиматума. Първият от тях - кметът да подаде оставка, успя, вторият - да се разпусне Общинският съвет, засега не. Сега актуална е надеждата, че градът ще има по-добър кмет, че администрацията по-добре ще работи за хората, че проблемите им ще се решават бързо и принципно съобразно възможностите и законовата база.
В тази ситуация личността на Христо Бозов придоби нов „прочит”. От съвестен чиновник в координатната система на функционални задължения, решения на общинския съвет, заповеди на кмета и маневриране с ограничени ресурси, той бе припознат като независим кандидат за кметския стол. Този вектор стана още по-стръмен в рамките само на месец - периодът, в който Общинският съвет единодушно го избра, а след това го освободи от задълженията на временен варненски кмет.
Чул „гласа на улицата”, само за месец доцент Бозов насмогна с много неща. Незабавно публикува в Интернет всички договори, които касаят общинските дейности. Установи практика два пъти в месеца ресорните заместник-кметове, подпомагани от шефовете на дирекции, да приемат граждани и да отговарят на въпросите им, смени директора и заръча одит в „Инвестиционна политика” (където са концентрирани обществените поръчки), освободи главния секретар на общината, спря строителството в Морската градина, срещна се последователно с граждани от кварталите „Младост”, „Владислав Варненчик”, „Чайка” и „Аспарухово”, участва в събрания на запасното войнство и Българската морска камара, единствен от администрацията редом с владиката крачи в шествието против самоубийствата от Аспаруховия мост. В рамките на една седмица се срещна със седем министри и това помогна да се ускорят някои от забавените европейски проекти. Може би системните му контакти с протестиращите помогнаха да се успокои градът… За месец - толкова!
Общинският съвет обаче реши, че точно такъв и.д. кмет не му е необходим. С което събуди амбициите на доктора да направи каквото може за града си, за хората, които протестираха. Акумулирал техните надежди, силен с независимостта си, с 5-годишния си опит на високо ниво в администрацията, издигнат от регистриран вече инициативен комитет, противно на по-раншни изявления, че няма кметски амбиции, той все пак реши да се впусне в състезанието за отговорния пост. Сигурно ще има възможности в кампанията да убеди варненци, че си струва да го подкрепят в интерес на техния град. Но като начало му трябват 2000 подписа като за независим кандидат… До 30 май!  
                                                                                
Валентин ДИМИТРОВ, списание „Клуб ОКЕАН”
Снимки на автора