НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НЕПУБЛИКУВАНИ СНИМКИ НА БЪЛГАРСКИ
ВОДОСАМОЛЕТИ „АВРО” И „МАККИ”

Благодарение на приятеля на „Морски вестник” – варненският антиквар Христо Досев, можем да представим на читателите две непубликувани снимки на водосамолети, които са били в състава на нашата водосамолетна авиация в периода между двете световни войни.
Едната е на летящата лодка „Макки/М18/V6” – италианско производство. Водосамолетът е двуместен двуплощник с наклонени стойки и със сгъваеми криле. Има две цистерни за по 115 литра бензин, благодарение на което може да бъде във въздуха до 3 часа и да развива максимална скорост до 160 км в час. Любопитна подробност: освен традиционното оборудване, при някои от полетите летците вземат със себе си и малък кафез с 6 гълъба, с помощта на които осъществяват връзка с водолетището. От този модел са доставени две машини.
Другата снимка е на двулодъчния водосамолет „Авро” – английско производство, двуместен двуплощник с два реда стойки и с възможност за монтиране на бордова радиостанция. Двигателят е „Уайпър” (210 к.с.) – V-образен, 8-цилиндров. Запасът от гориво е 110 литра бензин, който се изразходва за около два часа. Самолетът обаче е доста тежък – 1225 кг, поради което „Авро” достига скорост едва до 90 км в час и има таван на полета до 4000 метра. И от този модел са доставени две машини.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Летяща лодка „Макки/М18/V6” на водолетище „Пейнерджик” (дн. „Чайка”) край Варна. Снимката е предоставена от Христо Досев (do_sev@mail.bg).
Двулодъчен водосамолет „Авро” от състава на българската водосамолетна авиация. Снимката е предоставена от Христо Досев (do_sev@mail.bg).