НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРЕДИ 10 ГОДИНИ ОСТАНАХМЕ БЕЗ УЧЕБНО-
ПРОИЗВОДСТВЕНИЯ КОРАБ „НИКОЛА ВАПЦАРОВ”


На 6 октомври 2003 г. учебно-производственият кораб (УПК) „Никола Вапцаров” пристига в своето последно пристанище – режището на Алиага, Турция. Неговата съдба се решава след продължили близо три години дебати. Експлоатацията му е икономически неизгодна за Параходство БМФ, а държавата не проявява интерес към по-нататъшната подготовка на морски кадри. Това безхаберие на държавата продължава вече едно десетилетие и нагледен пример за него е и съдбата на учебния ветроход „Калиакра” – всяка година участието му в каквато и да е регата преминава през хиляди перипетии, спонсорски помощи и кампании за дарения. А подготовката на кадри за търговското ни корабоплаване не спира, нито пък намалява броят на обучаваните! ...
На 29 юли 1976 г. във Варна тържествено е вдигнат флагът на новопостроения в Шчечин, Полша, по поръчка на Параходство БМФ учебно-производствен кораб „Никола Вапцаров” (Nikola Vaptzarov - ІМО: 7500827) с товароподемност 5525 тона. Той разполага с две учебни навигационни зали, отделно учебно машинно отделение, две аудитории за 78 души и библиотека. Това не пречи да бъде използван и като нормален търговски кораб. Първи капитан на кораба е Иван Захариев, а първи главен механик – Димитър Димитров. Кръстница на учебно-производствения кораб е Мая Вапцарова – племенница на поета Никола Вапцаров.
„Н. Вапцаров” е построен в Шчечин (Stocznia Szczecinska im. „A. Warskiego”), Полша, по проекта В80, възприет от страните на тогавашния Съвет за икономическа взаимопомощ. Общо по този проект са построени 13 кораба, от които 9 са за СССР, два – за Полша (през 1989 г. са продадени на Китай), един за България и един за Румъния. Първите дванадесет в серията (в т.ч. и „Н. Вапцаров”) разполагат с по 159 места (койки) за обучаеми, а 13-ят (за Румъния) – със 180 места.
През периода 1976 – 2000 г. на борда на УПК „Н. Вапцаров” своята морска практическа подготовка получават няколко хиляди български моряци – курсанти от ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, студенти от Техническия университет – Варна, курсисти от Техникума по корабостроене и корабоплаване - Варна, Средното старшинско училище по морски и океански риболов – Бургас, практиканти от Морската учебна школа – Варна. До 1992 г. корабът носи товари по Континенталната линия до различни пристанища на Западна Европа, а след това – в региона на Средиземно и Черно море. През периода 1999 – 2000 г. достига до бреговете на Джибути.
На борда на „Н. Вапцаров” са заснети няколко документални и игрални филма. През лятото на 1989 г. екип на режисьора Мая Вапцарова (кръстницата) тук снима документалния си филм „Вяра” за Никола Вапцаров (песента „Вяра”, озвучаваща филма, е по едноименното стихотворение на Вапцаров и е с композитор Кирил Маричков). Десет години по-късно, френската продукция „Изток - Запад”, снимана също тук, получава номинация за „Оскар”...
На капитанския мостик на УПК „Н. Вапцаров” са били: Иван Захариев, Любомир Горунски, Стефан Гъдев, Здравко Търев, Румен Търев, Руслан Урумов, Никола Младенов, Божидар Вълканов, (?) Богданов, Тодор Тодоров. Последен капитан на кораба е Йордан Големанов.
Шеф-механици са били: Димитър Димитров, Панчев, Иван Гинев, Пламен Дойчев, (?) Георгиев. Последен главен механик на УПК „Н. Вапцаров” е отново Димитър Димитров, същият който приема кораба в Шчечин.
Данните за капитаните и главните механици са по публикацията на моряка от екипажа на кораба от 1982 до 2000 г. Васил Касабов, чийто спомен публикувахме в печатното издание на „Морски вестник” през м. октомври 2003 г. веднага след завръщането на последния екипаж на „Н. Вапцаров” в България. „Н. Вапцаров” е отписан от състава на Параходството на 15 октомври 2003 г.
Атанас ПАНАЙОТОВ
УПК „Никола Вапцаров” фотографиран на 15 юли 1980 г. в пристанището на Great Yarmouth от Dr. Allan Ryszka-Onions. Източник: http://www.shipspotting.com/
„Никола Вапцаров”, фотографиран от Michael Neidig. Източник: http://www.shipspotting.com/
„Никола Вапцаров”, фотографиран от Tony Garner на 29 май 1989 г. в Ротердам. Източник: http://www.shipspotting.com/
„Никола Вапцаров”, фотографиран от Gerolf Drebes в Антверпен на 28 март 1983 г. Източник: http://www.shipspotting.com/
„Никола Вапцаров”, нарисуван от корабния агент Димчо Пишманов.