НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 70 ГОДИНИ ОТ ГИБЕЛТА НА ПАРАХОДА „ВАРНА” И
НА 31 БЪЛГАРСКИ МОРЯЦИ

На 20 август 1943 г., в 08.47 ч. Сутринта, отдаденият под наем на немско командване параход „Варна” (както и всички останали кораби на Българското търговско параходно дружество) е атакуван с торпеда от съветската подводница Д-4. Едното от торпедата попада в корпуса на парахода и взривява превозваните боеприпаси. Корабът е потопен, а 31 български моряци (според други данни - 32) от екипажа, воден от капитан Васил Каракостов, загиват.
Използваният от германците като военен транспорт между румънското пристанище Констанца и окупираното съветско пристанище Севастопол български параход „Варна” от 1942 г. до гибелта си многократно е атакуван, но безуспешно, от съветски подводници. При последното си плаване „Варна” е част от конвоя „Хермелин” и е охраняван от румънски ескадрен миноносец и румънски минен заградител, от немски патрулен кораб, рейдови миночистачи и десантни катери. Но те не откриват своевременно атакуващата подводница. Заедно с българските моряци загиват немски и румънски войници.

Нека в този ден си припомним за загиналите български моряци от парахода „Варна” и за техния капитан!
Светла им памет!

Капитан ВАСИЛ КАРАКОСТОВ (1881 - 1943 г.)
Роден е на 26 септември 1881 г. в Карнобат. Завършва Морското училище в Генуа през 1909 г. Плава на италиански кораби: на „Суматра” - като ІІІ-и помощник-капитан, и на „Маргарита” - като ІІ-и помощник-капитан. В Българското търговско параходно дружество (БТПД) постъпва на 7 февруари 1914 г. като ІІІ-и помощник-капитан на парахода „Борис”. По време на Първата световна война е мобилизиран и е командир на Минната рота в Дунавската флотилия - Русе. От 1 ноември 1918 г. отново е в БТПД като І-и помощник-капитан на парахода „Кирил”, а от 27 април 1919 г. - командант на парахода „Варна”. Като командант плава на параходите „Княгиня Евдокия”, „Цар Фердинанд”, „България”, „Бургас”, „Княгиня Мария-Луиза”, „Балкан” и на втория „Варна”. Загива при торпедирането на парахода „Варна” от съветска подводница край Севастопол на 20 август 1943 г. Неговият син Божан Каракостов завършва Морското училище във Варна през 1943 г. и поема по пътя на баща си. Плава като капитан на кораби от Параходство „Български морски флот”.

МОРСКИ ВЕСТНИК
Капитан Васил Каракостов (вероятно последната снимка преди да загине с парахода „Варна” през 1943 г.). От личния архив на Каракостови.
Най-разпространената в интернет последна снимка на парахода „Варна” - на кей в Севастопол.
Некрологът, поместен в списание „Морски сговор”, бр. 7 - 8 (септ. - окт.) 1943 г.