НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПОМНИТЕ ЛИ ТРЕНИРОВЪЧНИЯ КАТЕР „БОТЕВ” НА
ДОСО – БУРГАС?

Когато наближи 2 юни, не са малко пишещите братя и сестри, които се напъват да изброят колко са българските кораби с името „Христо Ботев”. И много често грешат, защото пропускат един ветеран, служил и във военния и в гражданския флот: тренировъчният катер „Ботев”, собственост на ДКМС (Димитровски комунистически младежки съюз) – Бургас, използван от организацията ДОСО (Доброволна организация за съдействие на отбраната). След като през 1968 г. ДОСО е разпусната, катерът отново е регистриран като собственост на ДКМС – Бургас. Така е записано в Регистровата книга на морските кораби на Българския корабен регистър 1977 – 1978 г. Там се посочва, че последното освидетелстване от БКР на катера е направено през м. март 1974 г.
Последното сведение за „Ботев” намираме в Регистровата книга на БКР от 1991 г. Обаче там се твърди, че катерът е собственост на ОСО (Организация за съдействие на отбраната) – Варна. Тъй като ОСО е разформирована с Постановление № 72 на Министерския съвет от 30 април 1992 г., логично е катерът да е сменил своя собственик.
Във всички регистрови книги е записана една
Учебният катер „Ботев” в Бургаския залив, 1970 г.
Учебният катер „Ботев” в Пристанище Бургас, 1958 г.
очевадна неточност - твърди се, че катерът е произведен в КЗ „Г. Димитров” - Варна, през 1942 г. Това не е вярно, не само защото през 1942 г. Варненската корабостроителница не се е казвала „Г. Димитров”. А защото катерът е произведен във Варна, но във Флотския арсенал на ВМС. „Ботев” всъщност е от серията миночистачни катери (МЧК) проект „Капитан ІІ ранг Протасий Пампулов”. И ако наистина е построен през 1942 г., то значи е от първата серия от пет катера (според капитан І ранг доц. д-р Георги Антонов, през 1941 - 1942 г. във Флотския арсенал са построени пет катера от този проект).
Със съдействието на колеги от Държавен архив - Варна, в Държавен архив - Бургас, открихме две снимки на учебния катер „Ботев” - едната е от 1958 г. и тогава той е с бордови № 582, а другата - от 1970 г. (с бордови № 388). В Регистровата книга на БКР от 1991 г. „Ботев” е с регистров № 510234. Данните на „Ботев” са аналогични на останалите МЧК: дължина - 17 метра, широчина - 3 метра, височина на борда - 1,30 метра, газене - 0,95 метра, бруто вместимост - 23. През 70-те години на миналия век немският дизелов двигател е заменен със съветски (3Д6) - 150 к.с.
Нищо чудно някое от оцелелите МЧК, които сега плават във Варненския залив и във Варненското езеро да е „наследникът” на „Ботев”. Може би някой от читателите на „Морски вестник” знае нещо повече по този въпрос?
Атанас ПАНАЙОТОВ