НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ПРИСВОИХА ПОЧЕТНИ ИМЕНА НА КОРАБИ ОТ
ПУНКТ ЗА БАЗИРАНЕ ВАРНА

На 7 август 2013 г. в Пункт за базиране Варна се състоя тържествен ритуал за  присвояване на почетни имена на бойни и спомагателни кораби. В присъствието на областния управител на Варненска област Иван Великов, командира на ВМС контраадмирал Румен Николов, председателя на Общинския съвет Иван Луков, депутати от 42-то Народно събрание, адмирали и офицери от строя и запаса, близки и семействата на военните моряци. Тук бе и директорът на дирекция „Сътрудничество и регионална сигурност” в Международния военен секретариат на НАТО в Брюксел контраадмирал Емил Евтимов.
Ритуалът започна с вдигане  на военноморския флаг на Република България, стенговите флагове и флаговете за разцветяване. Командирът на Пункта за базиране Варна капитан І ранг Тодор Йотов оповести мотивите за именуването на корабите в контекста на националната идентичност на военния ни флот. След това съобщи за дарението, което командваното от него формирование прави на Военноморския музей: оригиналните букви от имената, изписани на борда на изведените от строя базови миночистачи „Искър” и „Добротич”.
С пожеланието „Лети през моретата, разнасяй славата на българските военни моряци!” всяка от избраните за кръстници 14 дами офицери от формированията на Военноморските сили счупи бутилка шампанско в кърмата на „своя” кораб и изрече името му.
След присвояването на почетните имена на корабите, свещенослужители от Варненска и Великопреславска митрополия отслужиха тържествен водосвет.
Ритуалът завърши с тържествен марш и разглеждане на новоименуваните кораби.

Почетните имена, които бяха присвоени на кораби от Пункт за базиране Варна със заповед на командира на ВМС контраадмирал Румен Николов от 29 юли т.г., са:
- на рейдови миночистач № 51 бе присвоено името „Искър” от кръстницата старши лейтенант Лилия Стоянова;
- на рейдови миночистач № 52 бе присвоено името „Добротич” от кръстницата капитан-лейтенант Ина Михалева;
- на рейдови миночистач № 54 бе присвоено името „Балик” от кръстницата лейтенант Мария Енева;
- на рейдови миночистач № 53 бе присвоено името „Капитан-лейтенант Кирил Минков” от кръстницата лейтенант Десислава Русева;
- на рейдови миночистач № 55 бе присвоено името „Капитан-лейтенант Евстати Винаров” от кръстницата капитан-лейтенант Силвия Георгиева;
- на рейдови миночистач № 56 бе присвоено името „Капитан І ранг Димитър Паскалев” от кръстницата лейтенант Люба Николова;
- на моторен катер № 222 бе присвоено името „Васил Левски” от кръстницата капитан-лейтенант Мая Димитрова;
- на моторен катер № 221 бе присвоено името „Георги Раковски” от кръстницата старши лейтенант Александрина Ангелова;
- на водолазен катер № 223 бе присвоено името „Капитан ІІ ранг Никола Фурнаджиев” от кръстницата старши лейтенант Ирина Минева;
- на хидрографен катер - 231 бе присвоено името „Капитан І ранг Борис Рогев” от кръстницата майор Глория Калчева;
- на моторен катер № 211 бе присвоено името „Хаджи Димитър” от кръстницата капитан-лейтенант Цветелина Николаева;
- на моторен катер № 218 бе присвоено името „Любен Каравелов” от кръстницата старши лейтенант Гергана Стойнова;
- на моторен катер № 219 бе присвоено името „Панайот Волов” от кръстницата старши лейтенант Яна Хорозова;
- на моторен катер № 410 бе присвоено името „Стефан Караджа” от кръстницата капитан-лейтенант Искра Нинова.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Гинчо ГИНЧЕВ

Още по темата в „Морски вестник”:

Имената на корабите от ВМС като част от националната идентичност на Българската армия
Най-младият участник в церемонията позира специално за „Морски вестник”. Снимка МОРСКИ ВЕСТНИК
Ритуалът започна с вдигане  на военноморския флаг на Република България, стенговите флагове и флаговете за разцветяване.
Командирът на Пункта за базиране Варна капитан І ранг Тодор Йотов оповести мотивите за именуването на корабите в контекста на националната идентичност на военния ни флот.
На рейдови миночистач № 51 бе присвоено името „Искър” от кръстницата старши лейтенант Лилия Стоянова.
На водолазен катер № 223 бе присвоено името „Капитан ІІ ранг Никола Фурнаджиев” от кръстницата старши лейтенант Ирина Минева.
Командирът на Военноморска база ВМС комодор Митко Петев, командването на Пункта за базиране Варна, командири на корабни дивизиони, кораби и катери се снимаха за спомен с 14-те флотски грации – кръстниците, които дадоха имена, продължаващи традициите в българските ВМС.
Имената на борда заеха своето място и на спасителните пояси. На моторния катер „Георги Раковски” тази почетна задача бе изпълнена от приятеля на „Морски вестник” матрос Андрей Каменов.