НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ЕРОТИКАТА В ТВОРЧЕСТВОТО НА СТОЯН ВЕНЕВ В ЖИВОТА НА БЪЛГАРСКИТЕ МОРЯЦИ ДО 1989 Г.
По случай 110-та годишнина от рождението на големия български художник

Днес се навършват 110 години от рождението на Стоян Венев (21 септември 1904 - 20 март 1989) - емблематичен за ХХ век български художник, оставил трайни дири в историята на българското изобразително изкуство. Това е повод да представим на читателите на „Морски вестник” една част от неговото творчество, за която се заговори особено след смъртта му и след промените, настъпили след 10 ноември 1989 г. За тези, които са познавали отблизо народния художник Стоян Венев, тази тема е позната. За тези, за които това е изненада, предлагаме да прочетете какво са написали по този повод:

Стоян Венев е сред най-разпознаваемите наши художници. Венев е творец на самобитно изкуство с достъпен изразен език. Рисува с едри мазки, едри форми, лаконизъм на композицията. Създава хиляди битови сцени и откровено еротични картини, инспирирани от народните традиции и разкази. В изкуството му винаги има лека закачка или намигване. Рисува и пейзажи, в които личи здравата му връзка с българската земя. Пластичен живописец, той се вдъхновява от народния фолклор, което го прави обичан както по времето на комунистическия режим, така и след това. СВЕТЛИН РУСЕВ. Източник: http://www.artprice.bg/

Еротичните му картини са били конфискувани, а той - даден под съд за порнография. Още по време на следването си Венев си показва рогата - дръзва да рисува еротични творби, които будят хем възхита, хем неодобрение. Две години след дипломирането му полицията конфискува пет негови картини, изложени на показ в една изложба. Обвинението е, че имат „неморално” съдържание. Прокуратурата завежда дело срещу бъдещия класик за порнография по член 230 от Наказателния кодекс. След известно размишление съдиите решават - художникът е невинен.
… Но такъв е Стоян Венев - от една страна пролетарски и революционен творец, а от друга - дълбоко лиричен, дори стигащ до неподозирана смелост в изобразяването на еротичността в ония години, когато подобен директен начин за представяне на най-интимното далеч не е смятан за нормален.
Източник:
http://mit777.blog.bg/izkustvo/

Въпреки че темата отдавна не е табу, преди няколко месеца в редакцията на „Морски вестник” пристигна флотски ветеран, който ни предаде плик с черно-бели негативи, при условие, че няма да споменаваме неговото име. Неговото обяснение, придружено с широка усмивка, бе: „Това за нашите моряци до края на 1989 г. най-често заместваше списанията от рода на „Плейбой”. По-късно, при демокрацията, станаха неактуални. Но до тогава някои хора направиха доста пари от копирането на снимките и нелегалната им продажба ...”
Е, едва ли след 25 години някой ще тръгне да търси тези, които са се занимавали с такъв нелегален бизнес, но пък ние проявихме интереса си в друга насока. Кой е автор на еротичните рисунки? Обърнахме се за съдействие към галериста Борис Стателов - приятел на „Морски вестник”. След направените консултации с други познавачи, в това число и със Светлин Русев, той бе категоричен - авторът е Стоян Венев!
И все пак, находчиви хора са били нелегалните разпространители на еротичните рисунки на Стоян Венев сред българските моряци! Нека да припомним, че тогава плаванията по „дългите” линии са продължавали по 6 - 8 месеца! Затова нека не съдим никого, а с усмивка си спомним с добро за народния (не само като титла) художник Стоян Венев!
И едно необходимо уточнение: по понятни съображения представяме на нашите читатели само рисунките, които няма да подразнят чак толкова много пуритани и моралисти. Иначе по-голямата част от рисунките са подходящи за публикуване в сайтове с по-друго предназначение.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Рисунките са от дигиталния архив на „Морски вестник”. Негативите се съхраняват в редакцията.
Най-известният портрет на Стоян Венев.
Източник: http://bgart.bg/2013/