НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ОЩЕ ЗА МИННАТА ОБСТАНОВКА ПО БЪЛГАРСКОТО
ЧЕРНОМОРИЕ ПРЕЗ ВТОРАТА СВЕТОВНА ВОЙНА

Само през това лято по нашето Черноморие бяха открити две морски мини и авиобомба останали от Втората световна война (ВСВ), обезвредени от Групата за разузнаване, извличане, транспортиране и унищожаване на невзривени боеприпаси и морски мини, дислоцирана в Пункт за базиране-Варна. Виж:
http://morskivestnik.com/compass/news/2014/062014/
http://morskivestnik.com/compass/news/2014/082014/
http://morskivestnik.com/compass/news/2014/072014/
Опасните находки  ни връщат към военната история от преди повече от 70 години. Публикуваните данни сочат, че на Черно море през ВСВ за активни и отбранителни минни заграждения съветският Черноморски флот е изразходвал приблизително 12 747 броя мини и минни защитници. Немският флот поставя за същия период в Черноморския басейн около 12 000 бр. (по други данни - около 20 000 бр.), от които 1 000 бр. магнитни мини. Пред българския бряг за защита на морските ни комуникации и за противодесантна защита са поставени отбранителни минни заграждения - общо 2 766 бр. мини, разположени на 510 кв. морски мили. Все още на морското дъно лежат и стари боеприпаси от невзривени снаряди и мини от Първата световна война. Тогава по българското Черноморие само от руския флот са поставени 1150 мини. ...
Пълният текст на статията на Петър ДАСКАЛОВ (в PDF-формат) можете да прочетете тук.
Популярна в интернет карта на минните заграждения по време на Втората световна война пред Южното българско Черноморие от нос Емине до нос Коракя.
Карта на минните заграждения по време на Втората световна война между Каварна и нос Св. Атанас, съхранявана в Щаба на ВМС.