НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ГОЛЯМ ИНТЕРЕС КЪМ ИЗЛОЖБАТА В ДЪРЖАВЕН
АРХИВ - ВАРНА

Както вече информирахме читателите на „Морски вестник”, в сградата на Държавен архив - Варна, бе открита изложба, посветена на кръстоносния поход начело с полско-унгарския крал Владислав ІІІ Ягело - Варненчик, и на 570-та годишнина от Битката на народите край Варна. (4 ноември 2014 г. Днес в Държавен архив - Варна: Изложба, посветена на 570 г. от Битката на народите). Изложбата бе открита от началника на Държавен архив - Варна, Владимир Владимиров. Той благодари на художника Христо Наумов Ботев, чиито графики представят отделните епизоди на похода от Никопол до Варна. Христо Ботев дари оригиналите от всички графики и техните репродукции, представени на изложбата, на Държавен архив - Варна. От името на институцията, Владимиров връчи на твореца благодарствена грамота. Думи на благодарност бяха отправени и към Сдружение „Чигот” - Варна, представителите на което изложиха реплики на бойни облекла и оръжия от тази епоха.
Събитието бе уважено от множество варненци, изпълнили изцяло салона на най-старата обществена сграда в морската ни столица. Напомняме на читателите ни, че изложбата ще бъде открита за посетители до 30 ноември т.г.

МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимки Пресиян ПАНАЙОТОВ


Биографични данни за Христо Наумов Ботев

Роден е на река Дунав в пристанище Оряхово. Живее в Лом, Видин, Сомовит, Свищов. Висшето си образованието завършва в Свищов - във ВФСИ „Д. А. Ценов“ като IT специалист. Решава да работи и живее във Варна, защото любовта към морето и възможността да го рисува от натура надделяват.
Трудовият си стаж започва със създаването и развитието на Център по транспортна кибернетика - Варна. Като водещ специалист и ръководител разработва системи за Параходство БМФ, Пристанище - Варна, Кораборемонтен завод - Варна, БДЖ и др.
В края на 80-те години започва работа на Летище Варна, където стартира и развива IT технологии. Чувства се щастлив от съвместната работа с екипите, с които е работил. Отбелязва, че последния екип е знаменателен, с него е достигнал до създаване на завършени интегрирани системи за летищна инфраструктура и процеси. Като завършек на трудовия стаж е прякото му участие в изграждане на IT системите в новите терминали за Летище Бургас и Летище Варна реализирани от концесионера „Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт“ АД. От 1 май 2014 излиза в пенсия.
Не разграничава творческата работа при проектиране и изграждане на IT системи с художественото творчество. Винаги е рисувал и е търсел себе си.
Не тръгва по пътя на академичното обучение, вслушва се в съвета на баща си, „имай занаят, а животът ще покаже творческите ти възможности“. Увлича се по различни жанрове и е в непрекъснато търсене и експериментиране. Особено му е забавно учудването, предизвикано когато представят творбите му и се казва, че са дело на IT специалист. Най-забавен е споменът, когато в средата на 80-те години на „Шипка“ № 6 в София, пред преподаватели от Художествената академия, представя своята така наречена „прахова технология“. Участва в редица изложби в страната. Негови картини са притежание на колекционери в България, Австралия, САЩ, Германия, Холандия, Шотландия и др.
През 1985 г. в клуб „Прибой“, представя живописни платна на морска и пристанищна тематика. През 1986 г. представя самостоятелна изложба в галерия „Старите къщи“ - Севлиево. Запознавайки се с историческите ценности в България и зад граница, в него се насажда жажда за разкриване и представяне на националните забележителности и исторически събития чрез художествени творби. През 1999 г. представя самостоятелна изложба във Варна с темите „Градски ракурси“ и „Пустинята - вечното тайнство“.
През 2001 г. рисува графики на тема „Стара Варна“. Те отдавна са собственост на колекционери.
През 2005 г. създава графики на тема „Средновековеният Овеч“. През май 2006 г. графиките пленарно се представи при откриване на реставрацията на крепостта, в момента се съхраняват в Художествената галерия - Провадия.
По случай 100 г. на Пристанище Варна, негова картина е включена в луксозното юбилейно издание (2006 г.) с наименованието „100 години Пристанище - Варна“. През 2008-2009 г. създава живописни платна и графики на тема „Еленският балкан“. Творбите са в частни колекции.
През 2009-2010 г. прави едно завръщане към Свищов, градът на неговата младост. Създава живописни творби на тема „Древност и 50-60-те години от Свищов“. Творбите са в колекцията на Художествената галерия в Свищов, ИМ - Свищов и читалище „К. Д. Аврамови“ - Свищов.
През 2011 г. участва в обща пленарна изложба на Художествена галерия - Севлиево. Творбите са в колекцията на ИМ - Севлиево и Художествената галерия в града.
2012 г. е особено плодотворна: Създава и представя графични рисунки на тема „Творчеството на майстор Колю Фичето през погледа на художника“. Творбите са в постоянната експозиция на музея „Никола Фичев“ - Дряново.
Съвместна изложба с Васко Василев в Художествената галерия в Севлиево.
В общ план, традиционно участие всяка година в пролетната и есенната изложба в чест на „Свищовски лозници“.
От 2013 г. работи графики по текстове на книги. През 2014 г. реализира големият проект „Проследяване пътя на кръстоносната армия начело с Владислав III Ягело-Варненчик с художествени графики от Никопол до битката при Варна на 10 ноември 1444 г.“
Момент от откриването на изложбата.
Събитието бе уважено от множество варненци, изпълнили изцяло салона на най-старата обществена сграда в морската ни столица.
Представители на Сдружение „Чигот”.
Художникът Христо Ботев получи много поздравления за представянето на Битката на народите край Варна на 10 ноември 1444 г.
Част от изложените художествени графики.
Щитът и копието обединяват двете съседни художествени графики.
Снимка за спомен.
Реплики на оръжия от епохата на Битката на народите край Варна.
Фрагмент от изложбата.