НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 ДЪЛГИЯТ ПЪТ ОТ РЕЙДОВАТА ЛОДКА „КИТ” ДО
УЧЕБНИЯ КОРАБ „АСЕН” (2005 - 2015 Г.)

Миналото лято информирахме читателите на „Морски вестник”, че: 26 юли 2014 г. На 7 август т.г. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” ще именува своя учебен катер
... Това, по различни причини, не се случи. Този път обаче няма да има отлагане. И на 9 януари 2015 г. някогашната рейдова лодка на Параходство „Български морски флот” с името „Кит” ще се прероди в учебния кораб „Асен” (това ще бъде третият учебен кораб с такова име в българската военноморска история). Ще бъде затворена една история, продължила цели десет години!
По документи, всичко започва на 13 май 2005 г., когато тогавашният началник на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан І ранг Станко Станков изпраща следната писмена молба до тогавашния изпълнителен директор на Параходство БМФ к.д.п. Христо Донев:
„Моля за нуждите на учебния процес във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” да ни бъде предоставен безвъзмездно моторен катер тип „КИТ”, който ще бъде използван за:
1.Осигуряване на ежеседмичните гребно-ветроходни походи.
2.Осигуряване на обучението по леководолазно дело.
3.Обучение по морска практика.
4.Обучение по маневриране.
5.Обучение по кораборемонт.”
Капитан Донев внася тази молба още на следващия Съвет на директорите на Параходство БМФ, състоял се на 7 юни 2005 г., на който е взето решение за отмяна на вече взето решение на същия орган от 5 август 2004 г. за продажбата на моторния катер „Кит” чрез търг. Освен това, като взема предвид измененията в Закона за корпоративното подоходно облагане, че се отменя начисляването на данък върху дарения, направени в полза на държавни учебни учреждения, Съветът на директорите решава, че е подходящо „Кит” да бъде дарен на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” за подпомагане на учебната дейност и практическите занятия на курсантите и студентите. Капитан Донев е натоварен с ангажимента да получи необходимите дарения за извършване на дарението.
На 21 юни 2005 г. изпълнителният директор на Параходство БМФ ЕАД отправя съответната молба за разрешение за извършване на дарението на тогавашния министър на транспорта и съобщенията Николай Василев в качеството му на упражняващ правата на държавата ката едноличен собственик на капитала на Параходство БМФ ЕАД. Писмото е съпроводено с необходимите справки и документи, потвърждаващи, че всички нормативни изисквания по предстоящото дарение са спазени.
Промените в обществено-политическата обстановка в страната временно спират хода на бюрократичната процедура, но не след дълго - на 15 декември 2005 г. следващият министър на транспорта Петър Мутафчиев разрешава на БМФ да направи дарението на ВВМУ, след получаването на разрешение и от Агенцията за приватизация. На тази агенция са необходими „само” три - четири месеца, но все пак, на 6 юни 2006 г. тогавашният изпълнителен директор на агенцията Тодор Николов информира капитан Донев, че се дава разрешение за извършване на дарението. И дарението е направено.
Разбира се, този „галоп” по маркирания от документите път не отразява по никакъв начин множеството срещи и разговори, искреното и добронамерено лобиране пред различните институции за по-бързото придвижване на документите и стигането до окончателното разрешение. Но и това вече е история, която вероятно скоро ще бъде забравена.
И така - от писмото на началника на ВВМУ от 13 май 2005 г. до писмото на изпълнителния директор на Агенцията за приватизация от 6 юни 2006 г. изминава повече от година. Но трудният път на рейдовата лодка „Кит” до учебния кораб „Асен” тепърва започва. Хроничният недостиг на финансови средства във военния бюджет е причината едва сега да приветстваме новата придобивка за ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”. Но, постоянството най-накрая е възнаградено и както се казва в такива случаи: по-добре късно, от колкото никога!
Атанас ПАНАЙОТОВ
„Кит” в ремонтен стадий, 21 март 2013 г., поглед към машинното отделение. Снимка автора
Екипажът на „Кит”, 1979 г. Снимката е от дигиталния архив на „Морски вестник”.
„Кит” в ремонтен стадий, 21 март 2013 г. Снимка автора
„Кит”, застанал в Пристанище Варна-изток пред моторния кораб „Иван Загубански”, 1979 г. Снимката е от дигиталния архив на „Морски вестник”.