НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ


:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 „ЕРОЗИЯ”: ИЗЛОЖБА-ФОТОГРАФИЯ НА
БОРИСЛАВ ЧОНКОВ

- Откриване 31 януари (събота), 17.30 ч., галерия „Актив Арт”, Варна, ул. „Дунав” 5
- Изложбата ще бъде отворена до 14.02. 2015 г.

„Любовта към фотографията умножава всяка любов”

Експозицията  представя новите търсения на автора в темата „Ерозия”, в която работи от няколко години и включва четирдесет фотографии в авангарден- ретро стил. Използвани са похватите на старите, т. н. благородни техники на фотографията - „гума арабика” и свързаната с нея „графитизация” като са приложени с помощта на дигиталните технологии, както при самото снимане, така и при обработката. „Целта на „ерозията” е да отнеме, да разруши външната обвивка на изображението, за да проникне по-надълбоко, възможно най-близко до сърцето, до душата и това най-божествено създание - жената. Да се превърне в паметник от камък, от бронз, от стомана, ако трябва - в развалина, разяждана от времето и все пак - вечна.”- споделя автора. Снимките са във формат 40x60 см и 30x45 см, разпечатани  на Дагер канава и постигат живописно внушение.
Борислав Чонков в публикации и интернет сайтове се подписва с полския си псевдоним Borys Czonkow. Живее във Варна. С фотография се занимава от студентските години в Политехническия университет в Прага, а професионално - от 1984 г. в Полша. От тогава е показал над 40 авторски изложби в европейски столици и градове като Варшава, Гданск, Гдиня, Торун, Вроцлав, София, Варна, Русе, Шумен, Будапеща и Берлин, но също така и в Еквадор - на круизера „Галапагос Експлорер” и в гр. Куенка, където е била неговата дебютираща изложба „Галапагос - омагьосаните острови”, гостувала  в Полша и България. Взел е участие и в няколко общи изложби под патронажа на ФИАП в Румъния, Хърватия, Сърбия, Холандия, Белгия, Дания, Китай, Япония, Макао и Тайпей (Тайван). В тези изложби е получавал дипломи, отличия и сребърен медал на ФИАП от изложба в София през 2010 г. Занимава се главно с женска портретна, актова и архитектурна фотография. Сътрудничил е на 25 полски списания. В момента сътрудничи на полската прес-агенция EAST-NEWS. Има публикации също в Хъслър, Шойне Вохе, Гардиан и еквадорския Ла Отра. За популяризиране на полската фотография зад граница е награден от полския министър на културата със значката „Заслужил за културата на Република Полша”.
Член е на Съюза на журналистите на Република Полша, на Клуба на фоторепортерите във Варшава, на Творческото Сдружение Фотоклуб на Република Полша като фотограф-художник и на Фотоклуб „Варна”. Участва редовно във фотографските пленери в Приморско със свои изложби. Посредничи активно в културния обмен на фотографи между Полша и България, включително с изложби в полския културен институт в София и Българския културен институт във Варшава. В „Месец на фотографията” във Варна през 2012 г., участва с голям успех с две изложби - актова фотография и архитектура на полските градове Варшава, Вроцлав, Гданск и Торун, за което получава поздравления лично от първия съветник на полския посланик.