НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 НЕПУБЛИКУВАНИ (?) КАДРИ ОТ СБЛЪСЪКА
МЕЖДУ СЪВЕТСКИЯ СКР-6 И USS CARON (1988 Г.)

Дигиталният архив на „Морски вестник” получи интересно попълнение: Непубликувани (?) кадри от сблъсъка между съветския СКР-6 и USS Caron (12 февруари 1988 г.) в Черно море. За този инцидент е говорено и писано много и настоящата публикация няма за цел да преповтаря известни вече неща. Затова съвсем накратко: при плаването на американския ракетен крайцер „Йорктаун” и на американския ракетен разрушител „Керън” в Черно море те наближават на две мили до териториалните води на тогавашния СССР. Тогава стражеви кораб (СКР) „Беззаветный” от Черноморския флот на СССР и стражеви кораб № 6 от Граничните войски на СССР, които пресрещат американците, ги предупреждават, че курсът им води към нарушаване на границата, което е недопустимо. В отговор американците твърдят, че те не нарушават никакви правила и ще продължат плаването си със същия курс и същата скорост. Командирите на двата стражеви кораба получават разпределение на целите („Беззаветный” се насочва към „Йорктаун”, а СКР-6 -към „Керън”) и задачата да предприемат маневра за „изтласкване” (на руски „навал”) на „потенциалните нарушители” извън териториалните води на СССР.
На практика тази заповед е трудно изпълнима: „Йорктаун” е с два пъти по-голямо водоизместване от „Беззаветный”, а „Керън” е с четири пъти по-голямо водоизместване от СКР-6). Затова и двамата командири на стражеви кораби предприемат маневра, която е много по-близо до таран, отколкото до изтласкването. На американските кораби са нанесени сериозни материални щети и те не много след като наистина навлизат в териториалните води на СССР, излизат от тях. Години след инцидента се водиха спорове кой какви правила е нарушил, но фактът си е факт. И публикуваните снимки са малка част от доказателствата за това кой как е маневрирал.
Точно 10 години след инцидента - на 16 февруари 1998 г. тогавашният командир на СКР-6 капитан-лейтенант Петров гостува в България и подарява тези четири снимки на български морски офицер, с когото са се познавали от преди 1989 г. На едната от тях поставя надпис с автограф. Името на нашия офицер по негово желание ще запазим в тайна.
Няма да запазим в тайна обаче, че в подобни ситуации преди 1989 г. са участвали бойни кораби и от ВМС на България. Нещо повече, в някои отношения нашите екипажи дори се оказват „първопроходци”. В юбилейния сборник „100 години Военноморска база Варна 1897 - 1997 г.” (Варна, 1997, с. 201) Владимир Павлов посочва, че на 2 юни 1985 г. екипажът на ПЛК (противолодъчен кораб) „Храбри” с командир старши лейтенант Константин Попов предприема „изтласкване” на американския ескадрен миноносец (разрушител) № 993 тип „Спруънс”. Любопитно е как е станало това при водоизместване на разрушителя от 9250 тона срещу водоизместване от 556 тона на ПЛК-то...
Пак по същото време - февруари 1988 г. кораби от нашия Първи отделен дивизион противолодъчни кораби са в „опасно сближение с американски кораби” - пише Владимир Павлов. Дали нямаме запазени снимки от този период? През 1992 г. тогавашният командващ ВМС вицеадмирал Венцеслав Велков пише във варненски всекидневник, че това (действията на съветските моряци през 1988 г.) са „авантюристични действия, които са в разрез със световната морска практика”. Но аналогичните действия на нашите военни моряци май и досега не са коментирани.
Апропо, във флотския ни фолклор битува преданието, че веднъж на мостика на също такова ПЛК се е състояло съвещание на командния състав как със скромното си водоизместване този кораб може да „изтласка” плаващия наблизо американски разрушител. След кратко (и неловко) мълчание началникът на РТС (радио-техническа служба), той и началник на свързочната бойна част предложил на ЗКПЧ (заместник-командира по политическата част) да изкара един кадастрон и върху него да напише „Yankee go home!” Дали замисълът е реализиран, историята (засега) мълчи.
Атанас ПАНАЙОТОВ
На кърмата на „Керън” се е събрало свободно от вахта множество американски военни моряци, които любопитно наблюдават, а някои от тях и снимат, маневрата на СКР-6.
Автографът на командира на СКР-6, даден на български морски офицер на 16 февруари 1998 г.
СКР-6 се насочва към „Керън”. На преден план е реактивната бомбометна установка РБУ-6000, която не е заредена.
Дистанцията между двата кораба намалява, но множеството любопитни американци (все още) - не.
След секунди носът на СКР-6 ще тарани борда на „Керън” в района на вертолетната палуба на разрушителя.