НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
 МАЛКО ИЗВЕСТНА СНИМКА НА НАЧАЛНИКА НА ФЛОТА (1914-1919)
ГЕНЕРАЛ-МАЙОР КОНСТАНТИН КИРКОВ

Преди 95 години, на 1 септември 1920 г., далече от морето, в Казанлък, си отива от този свят тежко болният генерал-майор Константин Кирков - един от най-успешните началници на военния ни флот (18 януари 1914 г. - 12 май 1919 г.). В очерка си за него изследователят доц. д-р Владимир Павлов пише: „Той участва в три войни и командва шест години един род войска като пази и държи на висота винаги и навсякъде воинската си чест. Артилерист по подготовка, той влага разцвета на творческите си сили като началник на българския военен флот. Ранната смърт не попречи да се изяви силния творчески дух и организаторски талант на един от първите български военни педагози. ...
През Първата световна война, без да притежава морска подготовка, той успешно се справя с командването на Флота. Той преодолява ретроградната вражда между сухопътните и морските сили и се издига до разбирането за съвместно действие и съразмерно развитие на всички родове войски. Кирков чертае широки планове за развитието на българския флот. Той дава подчертано предимство на нови видове военноморски средства като водосамолетите и подводниците. С една дума, той вниква задълбочено в нуждите на флота, живее с тях, бори се за тяхното задоволяване и служи на флота до сетни сили”.
(Павлов, Вл. Генерал-майор Константин Кирков (1869 - 1920 г.). В: Юбилеен сборник 50 години Военноморски музей - Варна (1923 - 1973 г.), Част ІІ, Варна, 1974 г., издание на Военноморския музей)

Издирената от мен малко известна снимка на генерал-майор Константин Кирков е отпечатана върху пощенска картичка (размери 85 х 135 мм), изпратена от София на 24 декември 1916 г. по случай Рождество Христово
Пощенската картичка с изображението на снимка на началника на Флота генерал-майор Константин Кирков, гръб.
Пощенската картичка с изображението на снимка на началника на Флота генерал-майор Константин Кирков, лице.
до получател в гр. Пещера. Съдържанието на надписа на гърба на картичката е прегледано, одобрено и разрешено с печата на Цензурната комисия в София, защото подателят е военнослужещ. Може би и неслучайно той е избрал именно картичка с изображението на български офицер - през декември 1916 г. Първата световна война е в разгара си.
На снимката Константин Кирков е със звание полковник (произведен е в чин „генерал-майор” на 2 февруари 1918 г.). Надписът е на немски език: Oberst Kirkow, Chef der bulgarischen Marine. В долния десен ъгъл на снимката има още един надпис на немски език: Phot. B. I. G. Berlin. В долния ляв ъгъл се виждат: „5562” и логото на немския фотограф (или на немското фотостудио) с инициали NPG.
Очевидно, снимката е направена по време на някоя от командировките на началника на Флота до Германия. Както и на снимката на генерал Кирков, публикувана в официалната „История на българския Военноморски флот” (С., 1989 г.), той не носи на мундира си военните отличия, с които е награден - може би израз на неговата пословична скромност.
Атанас ПАНАЙОТОВ