НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Ретро фоторепортаж:
НА БОРДА НА ПЪТНИЧЕСКИЯ КОРАБ „КАЛИАКРА” ПРЕДИ 60 ГОДИНИ
Пуснатият на вода преди 70 години (27 март 1947 г.) пътнически кораб „Калиакра”, който все още на вода (!), е обект на няколко публикации в интернет-изданието на „Морски вестник”:
5 октомври 2012 г. Преди 65 години за първи път жена става кръстница на български кораб

10 октомври 2012 г. Допълнения по именуването на „Калиакра” (1947 г.)
15 август 2015 г. Истински паметник на Варненското корабостроене стои във Варненското езеро
20 януари 2016 г. Нови снимки на пътническите кораби „Емона” и „Калиакра”
Сега обаче за първи път имаме възможност да покажем на нашите читатели части от интериора на пътническия кораб. Вижда се, че за времето си той е предлагал не малко удобства на своите пътници. В много отношения рожбата на българското корабостроене и днес е повод за гордост със своите характеристики. Разбира се, хубавите неща не бива да бъдат повод да пренебрегваме и някои негови слабости. Една от тях е описана в спомен на к.д.п. Орлин Станчев:
„Рулят на „Калиакра“ се управляваше от мостика с механична предавка от щанги, проволки и вериги. Самият румпел беше с огромен диаметър и поради механичната предавка имаше много луфтове. Когато рулят се даваше на борд, първо се командваше завъртането с щурвала на еди си колко градуса на ляво или на дясно. След това се даваше хода. В противен случай, поради упора на винтовата струя, рулевият не можеше да завърти щурвала“... (10 март 2013 г. В Кипър - фирмата Unicom Management Services (1993 г.), част 1)
Въпреки всичко „Калиакра“ (заедно с еднотипния „Емона“) остава сред дълголетниците в историята на крайбрежното ни пътническото корабоплаване.
МОРСКИ ВЕСТНИК
Снимките са от фонд 616 на Държавен архив - Варна


Интериор: предната част на ресторанта на пътническия кораб „Калиакра” (поглед към носа). Между портретите на Йосиф Сталин и на Вълко Червенков (и съответните лозунги под тях) е поставена прекрасна картина на големия български маринист Георги Велчев.
21 юни 1957 г. „Калиакра” е на плаване по случай Деня на физкултурата, със съответната нагледна агитация.
Интериор: задната част на ресторанта на пътническия кораб „Калиакра” (поглед към кърмата). Между портретите на Георги Димитров и Васил Коларов (без лозунги под тях) е вратата към бара и кухнята, както и т.н. „шубер” (барплот).
Интериор: салонът на пътническия кораб „Калиакра” с изход и стълба (трап) към горната палуба. И тук виждаме картина на Георги Велчев.
Интериор: поглед към едната от пътническите кабини с легла. Вижда се и радиатор за отопление.
Интериор: поглед към друг ъгъл на пътническа кабина. Виждат се: писалищна маса, огледало, закачалка, гарафа и чаша за вода, радиатор и отново картини.
21 юни 1957 г. „Калиакра” във Варненския залив по време на плаване по случай Деня на физкултурата.
„Калиакра” поема курс на север, към Балчик, по време на редовно плаване за поддържане на връзката между Варна и „Белия град”.