НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МУЗЕЙ НА ИСТОРИЯТА НА ПОДВОДНИТЕ СИЛИ НА РУСИЯ „А. И. МАРИНЕСКО“ В САНКТ-ПЕТЕРБУРГ
Създаването на музея на историята на подводните сили на Русия „А. И. Маринеско“ започва в началото на 80-те години, когато в ленинградското училище № 189 е създадена детско-юношеска група, насочила своя интерес към изучаване на историята на подводните сили на Балтийския флот. В процеса на издирвателната работа и с подкрепата на Обединения съвет на ветераните-подводничари на ВМФ е създаден обществен музей, а през м. май 1997 г. Музеят на историята на подводните сили на Русия „А. И. Маринеско“ става държавно културно учреждение.
На музея е присвоено името на легендарния съветски подводничар Александър Иванович Маринеско. Ярка личност, роден моряк, професионалист-подводничар - за него са говорили много в Балтийския флот и екипажите на подводните лодки, и началството. На сметката на екипажа на Маринеско е една от най-гръмките победи на съветските подводничари на море - потопяването на символа на нацистка Германия лайнерът „Вилхелм Густлофф“.
Днес изложбеният фонд на музея включва в себе си три зали и външна експозиция, разположена на прилежащата територия. …

Статията на Юрий Владимирович ВЕДЕРНИКОВ - научен сътрудник в Музея за историята на подводнте сили на Русия „А. И. Маринеско“, написана специално за „Морски вестник” (на български и на руски език) в PDF-формат) можете да прочетете тук.