НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ОХРИДСКИ СЛЕДИ В СНИМКИ, СЪХРАНЯВАНИ В ЛИЧЕН АРХИВ
След тези 4 публикации:
31 януари 2017 г. Охридски следи в документи, съхранявани в Държавен архив  Варна (1)
1 февруари 2017 г. Охридски следи в документи, съхранявани в Държавен архив  Варна (2)
2 февруари 2017 г. Охридски следи в документи, съхранявани в Държавен архив  Варна (3)
5 февруари 2017 г. Охридски следи в документи, съхранявани в Държавен архив  Варна (4)
се реших да изпратя няколко снимки от Охрид, от далечната 1942 г. Разбира се, това са, така да се каже „семейни” снимки. Но и на тях се виждат някои от забележителностите на древния красив Охрид.
Баща ми е по майчина линия от стар голям известен охридски род. И през 1942 г. внучката на най-голямата сестра на майка му, Ефимия, се жени. Интересното е, че се жени за българин, Никола Стоицев от Пазарджик (или Пазарджишко, възможно е фамилията, която знам, да е леко помакедончена...) - учител по български, изпратен по програмата на цар Борис да обучава местното население на български език. И майка ми заминава със сестра ми (аз още не съм роден) да иде до Охрид на сватбата... Интересното продължение на тази сватба е, че след 1944 г. Никола остава в Охрид и продължава да учителства, но вече по македонски език!
На снимките се виждат останките на цар-Самуиловата крепост; манастирът „Св. Наум”, построен от Наум Охридски - най-младият от учениците на Св. св. Кирил и Методий; западната част на града, където се намира една от интересните църкви - „Св. Йоан Канео (Богослов)”; три от снимките са правени на моста на езерото, служещо за кей на заставащите в Охрид корабчета. На различни исторически снимки от интернет съм виждал корабите, заставащи на този мост.

Румен ТОТЕВ


Сватбата на Никола и Ефимия
Снимка на плажа. Интересното тук е вида на хълма с останките от крепостта на цар Самуил.
Снимка на борда на платноходка на плажа. От зад е хълмът, на който е цар-Самуиловата крепост.
На моста, служещ за кей на езерото. Отзад се вижда западната част на града. Зад този хълм е една от интересните църкви в Охрид - Св. Йоан Канео (Богослов).
Пред останките от крепостта на цар Сануил, една от вратите.
Пред манастира Св. Наум.
Най-възрастната сестра на баба ми - Поликсена, с внуци на моста на езерото.