НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
КАСКИ ДОЛУ!
Справедливо е отсъдил сътрудникът и приятел на е- Морски вестник инж. Ив. Алексиев, че са се навъдили твърде много „копи-пейст“ изследователи. Още чули-недочели и вече пишат! Не от вчера е това нещо и не е трудно да се докаже. Да не ровя, че ще се размирише, а такива като мен се самоопределяме като „препинателни  автори“, пишем „за“ и „на“ без да се вземаме на сериозно.
Не всички са такива, обаче. Събрали се на исторически кръгла маса едни масивни учени, академици, професори и между многото правдиви факти, които интерпретират с ерудиция, току снесат нещо ръбато.
- Че то нашите войници до 1916 г. не са имали каски, чак тогава германците им ги доставят (академик Марков).
Че то до 1916 г. и самите германци не са имали каски, ако изключим кожения шлем-еднорог, с който са се кичели повече по строевите прегледи. Образецът, който и аз съм носил на главата си половин век по-късно, е създаден тъкмо през тази година.
- Александър II никак не е искал тази война (Освободителната - бел. авт.), но като тръгнало едно българофилско обществено движение по цяла Русия… Царят поръчал да се изясни, кой стои зад това, и се оказало, че е жена му. И той клекнал, защото бил гузен пред нея, поради връзката си с една придворна дама (един Професор).
Ако за всяка своя „връзка“ Царят беше отварял война, щеше да изпотрепе половин Европа. А „придворната дама“, както е добре известно, е следващата руска царица, на мястото на рано починалата Мария Александровна, лелята на княз Александър Батемберг.
Не остава назад и морското чедо професор Божидар Димитров. В иронична закачка пред БЛИЦ за перспективите пред многонационалната морска флотилия, той между другото коментира „принос“ към военното дело на кавалериста генерал Ив. Колев на Добруджанския фронт: „На него му идва гениалната идея да събере всички налични файтони в Добрич - градът е известен с производството на хубави файтони. На задната седалка той монтира по една тежка картечница - това са прословутите тачанки, за които руснаците сами признават, че са българско изобретение“ .
Като не мога да кажа повече от инж. Ив. Алексиев, ще ми се да изокам, „Каски долу!“ и по-малко „копи“, особено пък „пейст“.
ЯНЧО трам тарарам