НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ХУДОЖЕСТВЕНА ИЗЛОЖБА „БЪЛГАРСКИ СВЕТИИ” НА
СКУЛПТУРА ЖИВКО ДОНЧЕВ

На 14 февруари 2017 г. от 18.30 ч. в галерията на читалище „Просвета 1927” в кв. Аспарухово, гр. Варна, бе открита художествена изложба „Български светии” на варненския скулптур Живко Дончев. На празника на виното и на „полуофициалния” ден на влюбените той показва свои картини, съотносими повече към една друга дата от църковния ни календар - успение на Св. Кирил Славянобългарски. А светският характер на събитието е белязан от един достолепен юбилей - 90-та годишнина на народно читалище „Просвета”, създадено на 13.02.1927 г.
Изложбата откри секретарят на читалището Любка Тодорова - любезна домакиня и двигател на творческото начинание. Пръв с добри думи към художника и присъстващите се обърна отец Добромир, който освети  експозицията. Поздравления към Живко Дончев отправи и председателят на читалищното настоятелство Николай Бинев. Той сподели и как е възникнала идеята за създаването на картините - разглейждайки заедно книга с икони, скулптурът изразява готовност да нарисува българи-светци, но по различен начин. И така за два месеца са създадени тринадесет картини - само с въглен и бял пастел върху мукава. Но въздействието на образите е в друго. Най-добре охарактеризира това присъствалият на събитието поет Георги Венин, представител на Дирекция „Култура и духовно развитие” в Община Варна. Според него тези „икони” не са в стила и техниката на ранно-византийската или старобългарска иконопис. Усещането е, че тези исторически личности „сякаш са рисувани преди да станат светии”. Толкова са естествени и въздействащи, че само светлият нимб над главите им напомня за тяхната каноничност. Живко Дончев е успял да изрази едновременно и величието, и човешката обикновеност на светите царе Петър и Борис I, на създателите на славянската писменост - светите братя Кирил и Методий, на просветителите  Климент Охридски и Паисий Хилендарски, на мъчениците Св. Петка и Св. Злата Мъгленска, на светите отци Софроний  Врачански и Патриарх Евтимий, на Св. Иван Рилски, Св. Йоан Кукузел и Св. княз Боян Енравота.
Страстта на възпитаника на Художествената академия Живко Дончев към рисуването е още от детските му години - моливът и въгленът са в ръцете му преди пластилина и глината. Днес обаче скулптурите са в основата на творчеството му - бюст паметниците на Васил Априлов, полк. Петър Димков и полк. Милко Железов (пред Военноморския музей), скулптурните композиции „Пътешественици” и „Скалистият бряг” допринасят за естетизацията на градската среда във Варна. Но най-голямото предизвикателство за него в момента е реализацията на мащабния проект „Паметник на подводничарите”.
Предстои изложбата на Живко Дончев „Български светии” да бъде показана и в други галерии на град Варна, а защо не и в други градове.
Димитър ВЪРБАНОВ


Постерът на изложбата „Български светии” на варненския скулптур Живко Дончев.
Св. Злата Мъгленска.
Св. Преподобни Иван Рилски.
Пръв с добри думи към художника и присъстващите се обърна отец Добромир, който освети  експозицията.
Св. Борис цар Български.
Св. Климент Охридски.
Св. Паисий Хилендарски.