НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
WIKIPEDIA БЕЗПАРДОННО КРАДЕ БЪЛГАРСКАТА
ЧАСТ ОТ ТРАГЕДИЯТА НА „СТРУМА”

Днес, 75 години след гибелта на българския кораб „Струма”, съпроводена със смъртта (по последни данни) на 781 евреи бежанци от Европа и 10 души екипаж, от които 5 българи (капитан, помощник-капитан, механик и двама моряци), съм принуден да пиша за нещо, което се случва по тази тема в наши дни. Става въпрос за публикацията Struma disaster във Wikipedia: https://en.wikipedia.org/
Разбира се, използвайки редица източници, анонимният автор правилно стига до извода, че след торпедирането от съветската подводница Щ-213 корабът „Струма” и неговите пътници и екипаж стават най-голямата гражданска (цивилна) трагедия на Черно море по време на Втората световна война. Това добре, но същият този автор изпраща „Струма” от 1930 г. на Дунава да превозва говеда като собственост на гръцки гражданин и веднага след това се прехвърля на превръщането му в кораб за превоз на бежанци.
Това изобщо не отговаря на историческата истина! От 1934 г. (първоначално под името „Македония”) до гибелта си „Струма” е български кораб и вдигането на удобния панамски флаг с нищо не променя това. От 1934 до 1940 г. шлепът „Македония” е използван за транспорт основно на въглища от Бургас до Варна и няма нищо общо с плавания по Дунава. През 1940 г.


Най-добрата снимка на кораба „Струма” се съхранява във фонда на Военноморския музей - Варна.
Капитанската книжка на Григор Тимофеев Горбатенко (в оригинала е Горбатенков), издадена на 29 май 1937 година във Варна. Съхранява се в семейния архив на фамилията Горбатенко.
последен негов собственик става българското акционерно дружество „Струма” и дава името си на плавателния съд. Собствениците му получават разрешение от Министерския съвет на Царство България на 31 юли 1940 г. корабът да смени българското знаме с чуждо.  Ремонтът за приспособяването на кораба за превоз на бежанци се извършва във Варна. След това „Струма” АД сключва договор с румънско дружество за превоз на евреи - бежанци от Европа срещу съответната сума. Но тази сума е за отдаването на кораба под наем, а не за продажбата му. Не случайно основната част от екипажа е от български моряци! Не случайно корабът продължава да носи българското, а не гръцкото име на река Струма...
За тази безпардонна кражба на Wikipedia е виновен не само нейният анонимен автор. Виновна е и българската държава, която след 1944 г. чрез своите институции нито веднъж не прояви интерес към гибелта на „Струма” и не афишира своята съпричастност към съдбата на петимата загинали български моряци. Когато снимачният екип на документалния филм на БНТ „Обратен курс няма” (премиера на 19 март 2002 г. в Дома на киното - София) си вършеше работата в Израел, ние - българските журналисти, чухме няколко пъти изявления на български евреи, че там навсякъде приемат „Струма” като румънски кораб... Е, за изминалите 15 години промяна в тази невярна информация няма.
Румънски митничари изтръскват джобовете на евреите - бежанци, за да ги пуснат да отплават, а други румънски гешефтари се появяват на море след отплаването на „Струма” и спирането му след повреда на двигателя като вземат и венчалните халки на клетниците, за да го „ремонтират”... Това не пречи на Румъния да си „присвои” тази история и да я използва в свой интерес. Петимата български моряци: капитан Григор Тимофеев Горбатенко; помощник-капитанът Лазар Иванов Диков; механикът Дамян Стратенов Безнасюк и моряците Йосиф Гарабедов Йосифов и Благой Атанасов Батеев (Македонеца) изпълняват до край своя човешки и моряшки дълг, като правят всичко, което им дават силите и възможностите, за да облекчат участта на пътниците и загиват заедно с тях. Но България остава безучастна към тази своя важна страница от една трегадия, която продължава да вълнува света. Света - да, но не и нас!
Атанас ПАНАЙОТОВ

Още по темата за гибелта на „Струма” в „Морски вестник”:
26 февруари 2012 г. Руски журналист подвежда БиБиСи по повод гибелта на кораба „Струма”

29 февруари 2012 г. 70 години от гибелта на кораба „Струма” - българският „Титаник”
19 февруари 2013 г. Не подлежи на забрава