НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ФОНДАЦИЯ И БАНКА ПОДПОМАГАТ НАУЧЕН СИМПОЗИУМ ЗА
ЕВРОПЕЙСКИТЕ МОРСКИ КРАЙБРЕЖИЯ

През месец май (8-12) 2017 г., на Странджанското черноморско крайбрежие - в гр. Приморско, х.к. „Магнолии”, ще се проведе Първият европейски симпозиум „Проучване, опазване и управление на биоразнообразието на европейските морски крайбрежия” (RCMBES) - съобщиха от Екопан.
Тази тема е изключително важна, както за целия Европейски съюз, така и  за общините по българското крайбрежие. Освен проблемите с проучването и ефективното опазване на биоразнообразието, ще бъдат разгледани добри общински политики и практики в регионален управленски аспект. Те могат да послужат и да бъдат много полезни в развитието на българските черноморски селища от Дуранкулак през Несебър до Резово.
Трансферът и усвояването им бе основната тема на срещата между почетния председател на Организационния комитет на симпозиума акад. Никола Съботинов (председател на БАН от 2008 до 2012 г. ) и д-р Стефан Пейков - Ръководител на изследователския център „Екопан“, един от организорите на симпозиума с г-жа Цветелина Бориславова - председател на фондация „Кредо Бонум“ и мажоритарен собственик на Българо-американската кредитна банка (БАКБ). През последните години двете организации показаха подчертан усет към популяризирането и подпомагането на иновативни решения, които носят добър икономически ефект. Г-жа Цветелина Бориславова изрази своето очакване към пионерната роля на Симпозиума. Тя изказа увереността  си, че българското Черноморие има остра нужда от подобна връзка между водещи учени и общинските практики.  Реалистичните цели и задачи на симпозиума ме правят съпричастна към тази навременна идея - каза  Цветелина Бориславова по време на срещата.
Очаква се в симпозиума през месец май да вземат участие изявени  учени и специалисти от България и  страните на Европейския съюз.


Цветелина Бориславова, акад. Никола Съботинов и д-р Стефан Пейков договориха сътрудничество за прилагане на научните резултати от Симпозиума от българските черноморски общини
Постер на Първия европейски симпозиум в Приморско.