НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
МОЖЕ БИ ПЪРВИЯТ МОДЕЛ НА МОТОРНИЯ КОРАБ „ШАБЛА” (ІМО: 5321540)
За проектираните, построените и експлоатираните в България 150-тонни кораби тип „Шабла” сме писали неведнъж в „Морски вестник”. Последната публикация бе: 13 декември 2016 г. Уникален ретро-фото репортаж: Спускането на 150-тонен кораб на вода (1958 г.)
Повод да си припомним за челния кораб „Шабла” (ІМО: 5321540) са няколко негатива, които открихме със съдействието на колегите от Държавен архив - Варна. На снимките, архивирани през 1957 г. във Фонд 616 (ДП „Българска фотография” - Варна), виждаме може би първия модел на „Шабла”. Изработен е в корабомоделната работилница на Корабостроителния и кораборемонтен завод във Варна. Съдбата му е неизвестна.
Защо със сигурност твърдим, че това е „Шабла”, а не е „Бяла” или „Обзор”, които са след него в серията построени във Варна кораби? Защото само „Шабла” е с мачта! Останалите разполагат вместо мачта с кран с товароподемност 1,5 тона.
Този текст логично можеше да свърши до тук, ако не беше известно още едно обстоятелство около „Шабла”. Както вече сме писали, „Шабла” излиза от състава на Параходство БМФ през 1969 г., като е преустроен в бункеровчик под името „Водолей 1”, който е в експлоатация до 15 октомври 2004 г., когато е нарязан на скрап. Точно този кораб ни е нарисувал Димчо Пишманов. Картината поставя един интересен въпрос: преместена ли е мачтата при преустройването на товарния кораб във
„Водолей 1”? Защото на картината тя вече не е в средата на кораба, а на бака. Фундаментът й обаче е останал и вероятно е получил друго предназначение, свързано с качествено различните задачи, които изпълнява кораба.
„Морски вестник” е готов да публикува и други мнения и снимки по този въпрос.
МОРСКИ ВЕСТНИК


Може би първият модел на моторния кораб „Шабла” (ІМО: 5321540), изработен в корабомоделната работилница на Корабостроителния и кораборемонтен завод във Варна.
Още един поглед към може би първия модел на моторния кораб „Шабла”.
Моторният кораб „Шабла” в годините на усилен крайбрежен трафик между българските черноморски пристанища.
„Водолей 1” (бивш „Шабла”), нарисуван от Димчо ПИШМАНОВ.