НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
In memoriam:
КАПИТАНЪТ ОТ М/С Д-Р КРАСИМИР ХРИСТОВ СЕ ПОТОПИ В ОТВЪДНОТО

Управителният съвет (УС) на Съюза наподводничарите в Република България (СПРБ) с прискърбие съобщава на своите членове, симпатизанти и приятели, че на 27 февруари, на 62 годишна възраст, внезапно почина нашият колега-ветеран - доктор Красимир Христов.
Д-р Христов е роден във Варна през 1954 г., в семейство на интелектуалци. Завършва Английската гимназия и Медицинския университет - Варна. След диломирането си практикува като участъков лекар във Вълчи дол, до 1985 г., когато постъпва във Военноморския флот и е назначен за началник на медицинската служба на подводна лодка „Победа”, бордови номер „С-81”, от състава на Осми отделен дивизион подводни лодки - ВМФ.
Това, с което подводничарите най-вече го помнят, са неговите професионализъм и всеотдайност, човешкото отношение към хората, интелекта и не на последно място - музикалният му талант.
Кариерата на д-р Христов продължава в родния медицински университет, в катедра „Патофизиология”, като ангажиментите му там са съчетани с интензивна обществена и синдикална дейност - пак в името на хората.
Докоснал се веднъж до хипербарната оксигенация по време на подводната си служба, докторът продължава изследванията си в тази област, като създава съответната научна база в университета и провежда експерименти по хипербарна медицина.
Води занятия и с чуждестранни студенти на английски език. В последните дни от живота си нашият уважаван колега бе пред защита на докторска дисертация.
Богатият житейски път на Красимир Христов не повлия на любовта му към подводното плаване - той си остана един от нас - до края! Активно членуваше в Съюза, помагаше в организационната и културна дейност, участваше във всички по-важни мероприятия. Често слушахме и китарата му, на Никулденските тържества. Без да подозираме, че на последния Никулден ще е за последно!

Сбогом, братко! Дано Там намериш покой!

Поклонението ще се състои на 2 март, четвъртък, от 11:30 часа, в Ритуалната зала на гробището в с. Тополи.

От УС на СПРБ