НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
Ретро фото:
TROPWAVE - ВТОРИЯТ 38 000-ТОНЕН КОРАБ,
ПОСТРОЕН ВЪВ ВАРНА

Със съдействието на колегите от Държавен архив - Варна, издирихме снимки от финала на ходовите изпитания и вдигането на флага на втория 38 000-тонен кораб, построен в КЗ „Георги Димитров” - Варна: TROPWAVE. Той е от проект 591 с главен конструктор инж. Атанас Сираков, стр. № 052 (051 е TROPWIND за същия клиент, предаден в края на 1972 г.). От този проект са построени още 5 кораба - за Полша. Първият за България е „Петимата от РМС”, но той е от проекта 591.1 (стр. № 058).
Първата дънна секция на TROPWAVE (ІМО 7306207) е заложена на 5 март 1973 г. През м. юни с.г. на кораба тържествено е вдигнат флагът на Сингапур. Официално в нашата литература се сочи, че корабособственикът е от Швейцария, което не е вярно. Още същия месец TROPWAVE става KARIN VATIS, регистриран е под гръцки флаг с пристанище на домуване Сирос, а собственик става гръцката компания Vagres Cia Maritima SA. Такава е и ситуацията при първия построен 38 000-тонен кораб TROPWIND (ІМО 7224978), който също е поръчан от компанията Tropwood AG, регистрирана в Сингапур. Само че това става чак през 1979 г., когато той става ARIETTA GREGOS на гръцката компания Grevas Cia Maritima SA със същото пристанище на домуване - Сирос.
Каква е съдбата на TROPWAVE, който веднага получава името KARIN VATIS? След навигационна авария на 16 ноември 1985 г. в точка с координати 25.13N/35.44E е предаден за нарязване за скрап. А първенецът TROPWIND? Неговата биография е доста по-продължителна и тя завършва на 25 декември 1997 г. на корабното режище в Гадани Бийч, Пакистан.
Защо е била цялата тази маневра със смяната на флаговете и имената? Това едва ли ще узнаем скоро ...

Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимките са от фонд 616 опис 5 (ДП „Българска фотография” - Варна) на Държавен архив - Варна.


TROPWAVE (ІМО 7306207) е хвърлил котва във Варненския залив между два епизода от ходовите изпитания на кораба.
На тази снимка се вижда не само част от TROPWAVE, но и панорамата на Варна през 1973 г.
TROPWAVE в деня на вдигането на флага.
Поглед към носа на TROPWAVE.
Интересна снимка: представител на сдатъчния екипаж сваля българския флаг, с който корабът е плавал по време на ходовите изпитания. А на палубата един мъж прави нещо с ролков магнетофон...
Представителят на корабособственика (в ляво) казва нещо на капитана на TROPWAVE преди да му връчи сингапурския флаг.
Офицер от екипажа на кораба (вероятно шеф-механикът) рапортува за нещо на инж. Георги Георгиев - Кангасейро, генерален директор на ДСО „Корабостроене”.
Инж. Георги Георгиев - Кангасейро, поздравява офицерите от екипажа на TROPWAVE.
Момент от вдигането на сингапурския флаг.
Представителят на корабособственика и инж. Георги Георгиев - Кангасейро, се снимат пред вдигнатия сингапурски флаг, който само след няколко дни ще бъде сменен с гръцки.