НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
„ЦАРЕВЕЦ” И „ТРАПЕЗИЦА” - ПЪРВИТЕ БЪЛГАРСКИ „РО-РО”
КОРАБИ

26 юни 1981 г. В град Копер (тогава във Федеративна република Югославия, а сега в Словения) е вдигнат родният трибагреник на моторен кораб „Скандинавия” (по-късно, от 23 декември 1981 г. - „Царевец” - TZAREVETZ - IMO 7814462), първият български кораб тип „ро-ро” закупен от ДСП „Международен автотранспорт” (по-късно известно като СО „МАТ”). Корабът е построен през 1980 г. в завода Kockums MV (стр. № 569, Малмьо, Швеция) като SCANDINAVIA по датския проект Challenger за шведския корабособственик Ebert Petersson. Експлоатацията му е поверена на екипаж от Параходство БМФ с капитан Живко Гаврилов и с главен механик Димитър Христов.
БМФ предоставя екипажи на СО-МАТ от резервния състав на собствените си фериботи - високо квалифицирани командни и изпълнителски кадри в обслужването на кораби - скандинавска корабостроителна продукция. Така се предотвратяват банкови неуредици или користни замисли на корабособственика - продавач, за получаване на неустойки от евентуалното закъснение за отплаване по разписание. Въпреки че българският екипаж е допуснат да се качи на борда само два часа преди определеното време за отплаване, „Царевец” наистина напуска пристанището по разписание.
В търговския флот на България корабът „Царевец” служи до 1988 г., след което е продаден на британска фирма, която го преоборудва в пътнически ферибот. Под имената „Fiesta”, „Fantasia”, „Stena Fantasia” фериботът плава в Ламанша. През 2005 г. в Гданск е ремонтиран основно и плава в Балтийско море под полски флаг с името „Wawel”. Част от биографията на кораба е заснемането на борда му на серийния български филм „Васко да Гама от село Рупча”.
На 29 юни 1981 г. в пристанище Копер е вдигнат флагът на втория български ро-ро кораб „Соча” (по-късно, от 23 декември 1981 г. - „Трапезица” - TRAPEZITZA, ІМО 7806099), закупен от закупен от ДСП „Международен автотранспорт” (по-късно известно като СО „МАТ”). Корабът е заложен като ARIADNE през 1979 г. и е построен през 1980 г. като SOCA („Соча”) в завода Kockums MV (стр. № 568, Малмьо, Швеция), по датския проект Challenger за шведския корабособственик Ebert Petersson. Екипажът е на Параходство БМФ, а първи капитан на кораба е Васил Рангелов. Първият главен механик е Евгени Донев.
Двата кораба на СО „МАТ” - „Царевец” и „Трапезица”, обслужват линията „Медлинк” („Средиземноморска връзка”) между словенското пристанище Копер и сирийското пристанище Тартус. Корабът е под български флаг до 1989 г., когато е продаден на друга компания. Плава до 12 ноември 2011 г., когато пристига в Аланг, Индия, за нарязване за скрап.
Дължината на еднотипните кораби е 166,00 м, широчината - 23,03 м (дедуейт 11 400 т). Те са двувинтови, с помощта на два дизелови двигателя SULZER с мощност от по 8850 к.с. развиват скорост до 21,2 възла (при газене 6,10 м). Размерите на корпуса,


„Царевец” с пълен ход (21,2 възла!) в открито море.
„Трапезица” наближава поредното пристанище по график. Снимката е от личния архив на
к.д.п. Васил РАНГЕЛОВ.
„Царевец”, нарисуван от Димчо ПИШМАНОВ.
„Трапезица”, нарисуван от Димчо ПИШМАНОВ.
К.д.п. Васил РАНГЕЛОВ на мостика на „Трапезица”. Снимката е от личния му архив.
както и техническото им оборудване, позволяват плаване в Суецкия и в Панамския канал, както и извършването на преход до Великите езера в Северна Америка.
Настаняването на пътниците става в 70 луксозни кабини с по две легла (с възможност за преустройството на дивана в трето легло). На практика всеки кораб може да поеме до 175 пътници. Всяка кабина има самостоятелна баня. Първокласен ресторант и бар приемат до 190 посетители, като на тяхно разположение са също киносалон, телевизионна зала и универсален магазин, а също така те могат да се възползват от намиращите се на борда комуникационни средства като телекс и радиотелефони (вкл. УКВ-канали).
За екипажа също са предвидени много добри условия за отдих. Офицерският състав се разполага в 10 кабини, всяка със самостоятелна баня и спалня. Изпълнителският състав се настанява в 14 (единични и двойни) кабини, всяка със самостоятелна баня.
Всички кабини се отоплявят (охлаждат) от централен климатик, чийто радиус на действие е във външни условия от скандинавската зима до тропическото лято. Във всяка система има регулатор за желаната температура. Опреснител осигурява преработването на 50 тона морска в сладка вода за 24 часа.
Машинното отделение е компютъризирано, като базовият компютър получава непрекъсната информация от 500 различни точки едновременно. Основните дисплеи, на които се показва обработената от комютъра информация са дублирани както на мостика, така и в кабината на главния механик. Радиотехническото оборудване на мостика е от най-ново поколение, като предоставя възможност за ползването и на тогавашните постижения на сателитната навигация.
СО „МАТ” закупува двата кораба след като се утвърждава като ТИР-превозвач № 1 в Европа и след като сключва договор с Параходство БМФ за осигуряване на екипажите и поддръжката на плавателните съдове (10 юли 2015 г. Сътрудничеството между СО „МАТ” и СО „Воден транспорт”). Така българската компания осигурява универсална услуга за превоз на Ро-Ро транспортни средства, контейнери и пътници (не само шофоьорите на камионите). По изчисления на първия капитан на „Трапезица” к.д.п. Васил Рангелов дължината на комбинираните товари на палубите на единия от корабите е 2 километра и 200 метра! Пак по информация на капитан Рангелов, при маневрирането с корабите на пълен ход е имало важно изискване: да не се отклонява руля повече от 15 градуса! Причината за гибелта на третия кораб от този тип (ZENOBIA, ІМО 7806087) е именно тази: отклоняването на руля на повече от 15 градуса при пълен ход в открито море още през първата година на неговата експлоатация ...
Военнополитическата обстановка в Близкия Изток прекъсва една успешна средиземноморска линия, пъддържана с модерни кораби и високоподготвени екипажи от България.

Атанас ПАНАЙОТОВ

Още по темата в „Морски вестник”:
29 юни 2015 г. Ро-ро корабът Scandinavia (IMO 7814462), преди да стане „Царевец” и след това.
8 юли 2015 г. Първият български екипаж на ро-ро кораба „Скандинавия” (по-късно „Царевец”)