НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
В НАВЕЧЕРИЕТО НА ТРЕТИ МАРТ ОТКРИВАТ ИЗЛОЖБАТА
„ОПЪЛЧЕНЦИТЕ НА ВАРНА”

Изложба, посветена на опълченците, живели във Варна и свързали живота си с града ще се открие днес - 2 март 2017 г. от 16.00 ч. в сградата на Музея на Възраждането на ул. Л. Заменхоф  21. В няколко витрини са подредени лични вещи, документи, портрети и отличия. Специално място е отделено на Георги Минков Сивков - единственият опълченец, роден във Варна. Сред експонатите е и последното дарение, направено преди по-малко от година от наследниците му - Удостоверение с отличие за звание „Почетен гражданин на град Варна“.
В самостоятелна витрина е изложена парадната сабя на генерал-лейтенант Тодор Габарев, който по време на Руско-турската война 1877 - 1878 г. е най-младият опълченец. Запазено е и писмото, с което сабята е дарена на музея през 1980 г.
Сред атрактивните експонати е мелничката за кафе, марка „Пежо“, притежание на Никола Корчев, един от спасителите на Самарското знаме в битката при Ст. Загора.
Голяма част от снимките  и ордените се показват за пръв път пред обществеността.
Изложбата ще продължи до 31 март 2017 г.


Сабята на генерал-лейтенант Тодор Габарев, който по време на Руско-турската война 1877 - 1878 г. е най-младият опълченец.