НОВИНИ
ДОКУМЕНТИ
:: начало :: търсене в сайта :: морски вестник :: библиотека :: морски колекции :: спомени :: за нас :: коментар
ЧЕСТИТ НАЦИОНАЛЕН ПРАЗНИК, УВАЖАЕМИ
ЧИТАТЕЛИ! ДА ЖИВЕЕ БЪЛГАРИЯ!

В Габрово, градът който дълги години гордо носеше прозвището „Българският Манчестър”, има един сполучлив образен вариант на Вазовия роман „Под игото”, който всеки българин трябва да види. Това е мостът „Игото”. Всъщност, едната част от скулптурната композиция е достатъчно известна: фигурата на Рачо Ковача - основателят на Габрово. Известна е и градската легенда, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху голямата канара - остров в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника...
Но тази емблематична фигура е само част от една прекрасна скулптурна композиция, състояща се от четири фигури - творби на великия български скулптор Любомир Далчев, сътворена през 1936 г.
Втората фигура, която е и част от националния ни герб, е ревящият лъв, символ на разбунтувалия се срещу робството възроден български дух. Третата фигура представя окованата във вериги Майка България. А четвъртата е фигурата на българина, успял да разкъса оковите с цената на върховно усилие.
Не подминавайте тази скулптурна композиция без внимание! Тя ще ви зареди с много положителна енергия и с чувството на гордост от своята национална принадлежност!
Атанас ПАНАЙОТОВ
Снимки автора


Известна е и градската легенда, че статуята на Рачо Ковача е поставена върху голямата канара - остров в река Янтра, за да се пести жилищна площ и за да не се харчат пари за цветя на паметника...
Фигурата на Рачо Ковача – основателят на Габрово, в по-близък план.
Фигурата, която е и част от националния ни герб - ревящият лъв, символ на разбунтувалия се срещу робството възроден български дух.
Окованата във вериги Майка България ...
Фигурата на българина, успял да разкъса оковите с цената на върховно усилие - неотделима част от тази прекрасна скулптурна композиция, сътворена през 1936 г. от великия български скулптор Любомир Далчев.